Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας 33χρονος ημεδαπός, ενώ διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας δύο (2) ακόμη συνεργών του (ενός άνδρα και μίας γυναίκας) Ο 33χρονος, μόνος του ή με την συνδρομή των συνεργών του, προσέγγιζε τα ανυποψίαστα θύματά του και με το πρόσχημα κυρίως της διεκπεραίωσης χρηματικών οφειλών συγγενικών τους προσώπων, τους αποσπούσε χρηματικά ποσά και χρυσαφικάΗ συνολική λεία από την παράνομη δράση τους υπερβαίνει τις (20.000) ευρώ, ενώ γίνεται μνεία ότι ο 33χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές για παρόμοιες υποθέσεις
Από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, εξιχνιάσθηκαν συνολικά εννέα (9) περιπτώσεις απάτης και δύο (2) απόπειρες απάτης, οι οποίες διαπράχθηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου του 2013, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ημεδαπών, σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας (Χαλκίδα, Ερέτρια, Ψαχνά, Αμάρυνθος & Αλιβέρι).
Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας 33χρονος ημεδαπός, ενώ διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας δύο (2) ακόμη συνεργών του και συγκεκριμένα ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα & κατά συνήθεια, τετελεσμένες και σε απόπειρα.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι ο 33χρονος, μόνος του ή κατά περίπτωση με τη συνδρομή των συνεργών του, κινούμενοι με διαφορετικά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα κάθε φορά, εντόπιζαν κυρίως ηλικιωμένους και αφού αντλούσαν πληροφορίες για αυτούς, καθώς και για τα συγγενικά τους πρόσωπα, τους προσέγγιζαν ακολούθως στις οικίες τους και με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, προσπαθούσαν να τους εξαπατήσουν.
Ειδικότερα, με το πρόσχημα της διεκπεραίωσης χρηματικών οφειλών από τα συγγενικά τους πρόσωπα, κατάφερναν να αποσπάσουν από τα θύματά τους χρηματικά ποσά, καθώς και χρυσαφικά, προκειμένου να καλυφθεί το ύψος της υποτιθέμενης οφειλής.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, για να επιβεβαιώσουν και να ισχυροποιήσουν τις προθέσεις τους, πραγματοποιούταν και τηλεφωνική επικοινωνία δήθεν με το συγγενικό πρόσωπο του θύματος, με το ρόλο αυτού κάθε φορά να αναλαμβάνει αντίστοιχα κάποιος από τους συνεργούς του 33χρονου.
Η συνολική λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, υπερβαίνει τις (20.000) ευρώ, ενώ γίνεται μνεία ότι ο 33χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές για παρόμοιες υποθέσεις.
Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρόληψης ανάλογων περιστατικών, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πείθονται εύκολα από άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν με σκοπό την εξαπάτησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό:
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν, με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα, να εισέλθουν στην οικία σας.
- Μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
- Μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
- Μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
- Επισημαίνεται ότι από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
- Να ενημερώνετε πάντα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Επισημαίνεται ότι χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή περιπτώσεων απάτης, καθώς και της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.hellenicpolice.gr – Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές.