Για τον «μύθο», όπως είπε, της εξαήμερης εργασίας μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
«Πρόκειται για μύθο… η Ελλάδα δεν έχει εξαήμερη εβδομάδα εργασίας. Η Ελλάδα έχει εβδομάδα πενθήμερης εργασίας. Προσφέρουμε, μάλιστα, στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να εργάζονται τέσσερις ημέρες, εάν συμπληρώνουν τις 40 ώρες και εφόσον το συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους. Μόνο κάτω από έκτακτες συνθήκες, στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 7 ημέρες ανά εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο -πρόκειται για μια πολύ μικρή μειονότητα-, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη και με σημαντική προσαύξηση στις αποδοχές, μπορεί να προστεθεί έκτη ημέρα απασχόλησης» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Άρα, όχι, η Ελλάδα έχει εβδομάδα πενθήμερης εργασίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αντιμετωπίζουμε την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων ως κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Γι’ αυτό και έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία στις προσλήψεις τους, επιβάλλουμε πολύ βαριά πρόστιμα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοί μας είναι απόλυτα προστατευμένοι. Έχουμε, πιστεύω, μία από τις πιο εξελιγμένες και σύγχρονες νομοθεσίες προστασίας των εργαζόμενων στην Ευρώπη » συμπλήρωσε.
Για την τουριστική περίοδο
Επίσης μίλησε και για την επέκταση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. «Οι επισκέπτες στην Ελλάδα φαίνεται να περνούν καλά, αυτός είναι ο λόγος που επιστρέφουν. Είναι, ωστόσο, υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι η τουριστική μας βιομηχανία προστατεύεται από την κλιματική αλλαγή. Και μία από τις κύριες προτεραιότητές μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να μην έρχονται όλοι οι τουρίστες στα νησιά μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τον υπερτουρισμό. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα υπερτουρισμού. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα σε συγκεκριμένα νησιά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες σχετικά με τις υποδομές κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.
Στη μεγάλη εικόνα, όμως, οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα κατά κανόνα περνούν πάρα πολύ καλά. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουν να έρχονται. Γι’ αυτό πιστεύω ότι και φέτος θα είναι μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό μας. Προσελκύουμε σημαντικές επενδύσεις στην τουριστική μας υποδομή, στόχος μας είναι πάντα να αναβαθμίζουμε το προϊόν μας και να διασφαλίζουμε ότι όλες οι επενδύσεις που υλοποιούνται πληρούν τα υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας που προσδοκούμε από την τουριστική μας βιομηχανία » τόνισε.
Για την άμυνα
Ενώ για την άμυνα είπε πως «πρέπει επίσης να δαπανήσουμε περισσότερα ως Ευρώπη. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Πιστεύω ότι λειτουργεί. Είναι μια προσέγγιση ιδιαίτερα συμπληρωματική του ΝΑΤΟ. Εάν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταλήξουν να δαπανούν περισσότερα για την άμυνα, το ΝΑΤΟ θα είναι επίσης ισχυρότερο». Υπογράμμισε ότι πρέπει να δαπανούμε τουλάχιστον 2%, και ίσως το 2% να μην είναι αρκετό σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο και αναφέρθηκε στην πρόταση που διατύπωσε με τον Πολωνό ομόλογό του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «Σιδερένιου Θόλου», μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας.
enikonomia.gr