Μια απλή εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει τη νόσο του Πάρκινσον κατά 7 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες από το University College London και το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο στο Γκέτινγκεν.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική ασθένεια στον κόσμο και σήμερα επηρεάζει περίπου 1000 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σήμερα, η θεραπεία πραγματοποιείται αφού έχουν ήδη εμφανιστεί συμπτώματα όπως αργή κίνηση και προβλήματα μνήμης. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έγκαιρη πρόβλεψη και διάγνωση μπορεί να είναι πολύτιμη για την εξεύρεση θεραπειών που μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την ασθένεια προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι επιστήμονες ανέλυσαν αίμα από 99 άτομα που διαγνώστηκαν πρόσφατα με νόσο του Πάρκινσον, 72 άτομα με διαταραχές συμπεριφοράς ύπνου αλλά χωρίς κινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον και 36 υγιείς συμμετέχοντες. Προσδιόρισαν 23 πρωτεΐνες που απορρυθμίστηκαν σταθερά στο αίμα των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον. Από αυτές τις πρωτεΐνες, 6 αποδείχθηκαν ότι δεν ρυθμίζονται ακόμη και σε άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM.

Στη συνέχεια εφαρμόστηκαν μοντέλα μηχανικής μάθησης για την πρόβλεψη διαγνωστικών με βάση τη σύνθεση των πρωτεϊνών του αίματος. Το μοντέλο ήταν σε θέση να εντοπίσει το 8% των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον με βάση 100 πρωτεΐνες. Εξέτασαν επίσης εάν το μοντέλο θα μπορούσε να προβλέψει εάν ένα άτομο με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM θα αναπτύξει νόσο του Parkinson και διαπίστωσε ότι ήταν σε θέση να προβλέψει ένα άτομο που θα αναπτύξει τη νόσο μετά με ακρίβεια 7% έως και 79 χρόνια πριν αναπτυχθούν κινητικά συμπτώματα.

Οι ασθενείς παρακολουθούνται για 10 χρόνια και για τους ασθενείς που αναμένεται να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον, η παρακολούθηση συνεχίζεται για την περαιτέρω επαλήθευση της ακρίβειας των εξετάσεων. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε μια μεγαλύτερη ομάδα συμμετεχόντων απαιτείται περαιτέρω επικύρωση της δοκιμής.


Πηγή