Ειδικό θέμα: Το αγριόγιδο κινδυνεύει με εξαφάνιση στην Ελλάδα, εξαιτίας της δράσης τόσο ντόπιων όσο και Αλβανών λαθροκυνηγών, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με περιβαλλοντικό έγκλημα χαρακτηρίζεται αυτό που συμβαίνει στα βουνά του Γράμμου, μεταξύ των συνόρων Ελλάδας Αλβανίας. Τα πανέμορφα και σπάνια αγριόγιδα εξολοθρεύονται από ομάδες λαθροκυνηγών.

Το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ήδη ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης κατέθεσε αναφορά στη βουλή, με αφορμή την επιστολή της οργάνωσης “Αγριόγιδο στα Βουνά – Balkan Chamois Society” με έδρα το Πάπιγκο Ζαγορίου.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση ενημερώνει πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ένας υποπληθυσμός αγριόγιδου στην περιοχή του Γράμμου, κοντά στο χωριό Πληκάτι του Δήμου Κόνιτσας, βρίσκεται λίγο πριν την εξαφάνισή του.

Αιτία, οι ασυνείδητοι λαθροθήρες, που μέσα σε λίγα μόλις χρόνια με την συνεχή και εντατική παρουσία τους και λαθροθηρία στην περιοχή, έχουν εξοντώσει τον πληθυσμό του αγριόγιδου, προκαλώντας ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, με διασυνοριακά χαρακτηριστικά.

Η επιστολή απευθύνεται στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Αλβανίας και στους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος των δύο χωρών, και αιτείται την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Στο Πληκάτι, όπου φαίνεται ότι έχει συντελεστεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα, ο πληθυσμός του αγριόγιδου είναι διασυνοριακός, κινείται δηλαδή και στο ελληνικό και στο αλβανικό έδαφος.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της οργάνωσης, εντοπίστηκαν από τους ίδους και φωτογραφήθηκαν άτομα προερχόμενα από την Αλβανία να συμμεέχουν σε λαθροκυνήγι αγριόγιδων.

Αποτέλεσμα είναι στην περιοχή του Πληκατίου να έχουν απομείνει ίσως και λιγότερα από πέντε αγριόγιδα, από τα πενήντα- εξήντα που ήταν καταμετρηθεί πριν μερικά χρόνια.

Το τελευταίο περιστατικό που έγινε αντιληπτό ήταν στις 2 Οκτωβρίου, προ δύο μηνών περίπου. Λαθροκυνηγός εισήλθε παράνομα από την Αλβανία και μετά από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς κατάφερε να σκοτώσει ένα από τα τελευταία αγριόγιδα.