Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τις επιδράσεις της άσκησης στην ψυχική διάθεση. Πόση και τι είδους άσκηση χρειαζόμαστε για να νικήσουμε την κατάθλιψη.

Αν πάσχετε από κατάθλιψη ή είστε επιρρεπείς στην ανάπτυξή της, καλό είναι να βάλετε τη συστηματική γυμναστική στη ζωή σας. Μια νέα, συνδυασμένη ανάλυση προγενέστερων μελετών αποκαλύπτει ότι η άσκηση έχει ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Και δεν χρειάζεται καν να είναι πολλή για να αποκομίσετε αυτό το όφελος.

Όπως έδειξε η μελέτη, το σχεδόν 12% των περιστατικών κατάθλιψης θα μπορούσαν να αποτραπούν με μία συγκεκριμένη «δόση» άσκησης. Η «δόση» αυτή αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1,5 ώρα περπάτημα με γρήγορο βήμα την εβδομάδα.

«Κάθε κίνηση, κάθε βήμα μετράει. Δεν χρειάζεται να είναι τόσο έντονο, όσο απαιτείται για καλή σωματική υγεία. Μπορεί κάποιος να γυμνάζεται με την μισή ένταση. Πάλι ωφελημένος θα είναι», σχολιάζει η Dr. Jennifer Heisz, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στο Οντάριο του Καναδά. Η Dr. Heisz δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Η νέα μελέτη

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 15 προγενέστερων κλινικών μελετών. Σε αυτές είχαν συνολικά συμμετάσχει 191.130 εθελοντές.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς συγκέντρωναν κάθε εβδομάδα την μισή από τη φυσική δραστηριότητα που συνιστάται για καλή υγεία, είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Όσοι όμως αφιέρωναν κάθε εβδομάδα 2,5 ώρες σε μετρίας εντάσεως φυσική δραστηριότητα, όπως συνιστούν οι ειδικοί για καλή σωματική υγεία, αποκόμιζαν ακόμα μεγαλύτερο ψυχικό όφελος. Στην πραγματικότητα, διέτρεχαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Ωστόσο, πάνω από 2,5 ώρες άσκησης την εβδομάδα δεν παρείχαν πρόσθετα οφέλη, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πάσχει το 5% των ενηλίκων

Η κατάθλιψη είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρει ότι ανά πάσα στιγμή πάσχει από αυτήν το 3,8% του παγκόσμιου πληθυσμού σε όλες τις ηλικίες. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι:

  • 5% στους ενήλικες έως 59 ετών
  • 5,7% στις ηλικίες άνω των 60 ετών

Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η κατάθλιψη σχετίζεται επίσης με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από αυτοκτονία.

Δυστυχώς, πολλοί από τους ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν, κατά την Dr. Heisz. Η συστηματική γυμναστική θα μπορούσε να τους βοηθήσει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθούν να περπατούν έστω και 5 ή 10 λεπτά την ημέρα.

«Η άσκηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλούστερη, ιδίως για όσους δεν γυμνάζονται καθόλου», τόνισε. «Ακόμα και δύο λεπτά να περπατά κάποιος κάθε μισή ή μία ώρα στο γραφείο του, ωφελημένος θα είναι. Οι ασθενείς με κατάθλιψη πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και αυτά τα λίγα λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά μακροπρόθεσμα. Πόσο μάλλον που είναι πολύ δύσκολο να παρακινηθεί ένας ασθενής με κατάθλιψη να σηκωθεί και να πάει στο γυμναστήριο ή για τζόκινγκ».

Που αποδίδονται τα οφέλη

Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο. Πιστεύουν επίσης ότι έχει αντίκτυπο στη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, καθώς και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην καρδιαγγειακή και την ψυχική υγεία. Μελέτες λ.χ. έχουν δείξει πως όσο βελτιώνεται η φυσική κατάσταση και η αντοχή, τόσο αυξάνεται το αίσθημα της ευεξίας.

Φωτογραφία: iStock



Πηγή