Εύκολο / Μερίδες: 4-6 / Προετοιμασία: 45΄ / Χρόνος: 45΄
Τα φασολάκια τα δροσερά – όπως λένε στην Κρήτη τα φρέσκα– τα μαγειρεύουν εκτός από τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με φρέσκια ντομάτα, και με κρέας (συχνά αρνί ή ζυγούρι), με ψάρι, αλλά και με λαχανικά. Ακόμα και σε ομελέτα τα έχουμε δοκιμάσει. Η Μαρία Ηλιάκη που μας έδωσε τη συνταγή χρησιμοποιεί μπαρμπουνοφάσουλα, πιο ψωμωμένα, τα οποία χαράσσει στα πλάγια κάνοντας λοξές τομές, έτσι ώστε να κόβει τις ίνες χωρίς να ανοίγει ο λοβός στη μέση.
- 1 κιλό φασολάκια μπαρμπούνια, καθαρισμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 600 ml νερό
- 200 ml ελαιόλαδο
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φασολάκια, το κρεμμύδι και 200 ml από το νερό και τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το λάδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 10 λεπτά.
Τέλος, ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και να δέσει η σάλτσα.