Φασόλια με λιαστή ντομάτα




Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄/ Αναμονή: 1 βράδυ, Μαγείρεμα: 1 ώρα

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 500 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα από το βράδυ και στραγγισμένα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα σέλινου
  • 100 γρ. καρότα, σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γρ. πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι), καλά στραγγισμένες, σε μέτρια καρέ
  • 50 γρ. λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • 50 ml λευκό βαλσαμικό
  • 250 γρ. μπέικον, σε μέτρια καρέ
  • 150 γρ. τυρί φέτα, χοντροτριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 6-8 φύλλα βασιλικού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα με τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε τα φασόλια, αλατοπίπερο και περίπου 1 λίτρο νερό (ή ζωμό λαχανικών, αν έχουμε) και βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.

Προσθέτουμε το λεμόνι, το βαλσαμικό, τις πιπεριές Φλωρίνης και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Μαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Ρίχνουμε τη λιαστή ντομάτα και το σέλινο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Μοιράζουμε στα πιάτα τη φασολάδα και σκορπίζουμε το μπέικον, τον μαϊντανό, τη φέτα και τον βασιλικό.

kathimerini.gr





Πηγή