Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 1 βράδυ / Μαγείρεμα: 1 ώρα + 20΄

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 250-300 γρ. φασόλια ξερά μικρά, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη, ή 1 κονσέρβα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
  • 90 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού κυβάκια καρότου
  • 2½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο σέλινο
  • 1 κυδώνι, χοντροτριμμένο (προαιρετικά)
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, τριμμένο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μέτρια κατσαρόλα σιγοβράζουμε τα φασόλια σε 4-5 φλιτζ. τσαγιού νερό, για 20 λεπτά.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά, ρίχνουμε την ντομάτα, τον χυμό πορτοκαλιού, το καρότο, το σέλινο, το κυδώνι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά.

Ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε τη φασολάδα όπως είναι ή, αν τη θέλουμε πιο χυλωμένη, λιώνουμε στον πολυκόφτη μια ποσότητα φαγητού, όση χωράει στην κουτάλα της σούπας, την ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

kathimerini.gr

Πηγή