AADE 1 4.jpg
AADE 1 4.jpg

Η ΑΑΔΕ δημιουργεί  μια νέα και  ισχυρή μονάδα ελέγχου με την επωνυμία «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» (συντομογραφικά ΔΕΟΣ), στο πλαίσιο ενίσχυσης του έμψυχου «οπλοστασίου» της.

Η μονάδα αυτή αποτελεί ουσιαστικά ηχηρό μήνυμα προς τους φοροφυγάδες και τους λαθρεμπόρους και ο απώτερος στόχος είναι να ενδυναμωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την αύξηση των φορολογικών εισπράξεων και κατ’ επέκταση να δημιουργηθεί ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για τη χρηματοδότηση νέων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση μείωσης της άμεσης φορολογίας και ενίσχυσης των εισοδημάτων.

ΔΕΟΣ: Τι είναι και πως λειτουργεί

Ουσιαστικά η λειτουργία της ΔΕΟΣ θα γίνεται συντονισμένα με τις υφιστάμενες φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και φορολογικών δεδομένων θα  μπορούν να γίνονται έλεγχοι  σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου. Η ΔΕΟΣ θα λειτουργεί συντονισμένα με τις υπάρχουσες φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και φορολογικών δεδομένων θα επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου. Με τον συνδυασμό της ανθρώπινης εμπειρίας και της τεχνολογίας, οι νέες Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών θα επικεντρώνονται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες που αποτελούν συχνά εστίες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων το  εμπόριο καυσίμων, τον  τουριστικό τομέα και τον  κλάδο της βιομηχανίας.

Δηλαδή οι νέες στρατηγικές ελέγχου θα συνοδεύονται από την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών εργαλείων και εφαρμογών και δεν θα περιορίζονται μόνο στη σύσταση της ΔΕΟΣ.

Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2025

Αναλυτικά σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2025 προβλέπονται τα εξής:

  • Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους θα είναι καθολική η δήλωση των εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ” myDATA“. Ωστόσο  πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή  “myDATAapp” μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδίδουν και να διαβιβάζουν απευθείας τα παραστατικά (όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής) στην πλατφόρμα myDATA. Αυτό θα μπορεί να γίνει είτε  μέσω smartphone είτε μέσω  tablet.
  • Τον Ιανουάριο του επόμενου έτους θα ενεργοποιηθεί το  το Ψηφιακό  Πελατολόγιο. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών  το οποίο θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Αυτό θα το παρακολουθεί η ΑΑΔΕ   σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα  να γίνονται διασταυρώσεις και συγκρίσεις με ομοειδείς επιχειρήσεις.  Επίσης το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα εφαρμοστεί αρχικά στους σε συνεργεία, σε φανοποιεία, σε πλυντήρια αυτοκινήτων και σε χώρους στάθμευσηςκαι  μετά το μέτρο αυτί θα επεκταθεί  εντός του επόμενου έτους και σε άλλους κλάδους.
  • Από την έναρξη του επόμενου έτους θα αρχίσει η υλοποίηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.
  • Αρχής γενομένης -από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους -θα επεκταθεί το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο  σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

 


enikonomia.gr