Nομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων και τη θέσπιση κανόνων με στόχο την προστασία των επενδυτών προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τους κύριους άξονες του οποίου παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Θα επιχειρήσουμε να βάλουμε μια τάξη σε ένα πεδίο, το οποίο παραμένει, εν πολλοίς, θολό και αρρύθμιστο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τη νομοθετική ρύθμιση για τα κρυπτονομίσματα, επισημαίνοντας πως «μια σοβαρή πολιτεία έχει χρέος να προειδοποιεί τους πολίτες, τους επενδυτές, ειδικά τους μικροεπενδυτές, για τους κινδύνους που καραδοκούν από διάφορα νέα και τελείως καινοτόμα εργαλεία που αναπτύσσονται από καιρού εις καιρόν και τα οποία πολλές φορές οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν τα καταλαβαίνουν καν».
«Δεν δαιμονοποιούμε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά, ωστόσο επιχειρούμε να θεσπίσουμε κάποιους κανόνες προστασίας του κοινού και κυρίως δικλίδες ασφαλούς ενημέρωσης, προειδοποιήσεις για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ευθυγραμμίζουμε ουσιαστικά το εθνικό πλαίσιο με το ευρωπαϊκό σχετικά με καταχρηστικές πρακτικές, οι οποίες καταγράφονται σε αυτό το περιβάλλον».
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, ειδική ομάδα εργασίας που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει να διαμορφώσει το πλαίσιο φορολόγησης και ελέγχου για τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενώ έχει τεθεί σε ισχύ ο Κανονισμός 2024/1114 (MICA), o οποίος θεσπίζει κανόνες για την αγορά των κρυπτοστοιχείων.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ακόμη:
- Θέσπιση επιπλέον εφαρμοστικών μέτρων για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία
- Ορισμό αρμόδιων εποπτικών Αρχών, ενδεικτικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τρά- πεζα της Ελλάδος, για τα κρυπτονομίσματα.
- Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες
- Ποινική δίωξη για παράνομη δραστηριότητα.
- Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, τα οποία θεωρούνται μιας μορφής επένδυση.
Το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά
Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, το οποίο πρόκειται να τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς είναι τα εξής:
1. Κίνητρα για την ενίσχυση της ουσιαστικής λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, την ενθάρρυνση της ζήτησης και την εισαγωγή εταιρειών σε αυτό.
2. Θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος) με βάση τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.
3. Εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία
enikonomia.gr