Οι αποκαρδιωτικές εικόνες από το drone του MEGA αποτυπώνουν την έκταση του πρασίνου που έγινε στάχτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στα τελευταία 8 χρόνια στην Αττική, έχουν καεί πάνω από 700.000 στρέμματα πρασίνου.
Στάχτη & αποκαΐδια
Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στάχτη, με την πύρινη λαίλαπα να φτάνει μέσα στον αστικό ιστό, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Οι εικόνες αποκαρδιωτικές. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποτυπώνουν την τραγωδία καθώς δείχνουν ότι κάηκαν 102.780 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,5% της έκτασης της Αττικής.
Την ίδια στιγμή, δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές.
Μαύρο τοπίο
Ο πύρινος εφιάλτης άρχισε το έργο του από την περιοχή του Βαρνάβα και η καταστροφή που άφησε στο πέρασμά του είναι ολοκληρωτική, καθώς χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες από το μεσημέρι της Κυριακής.
Η καταστροφική πυρκαγιά άφησε το αποτύπωμα της και στον δήμο Μαραθώνα όπου 51.786 στρέμματα έγιναν στάχτη.
Στις εικόνες που κατέγραφε το drone του MEGA από το Καλέντζι αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της καταστροφικής πυρκαγιάς, ένα μαύρο τοπίο.
Η πύρινη λαίλαπα μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, φτάνοντας σε σπίτια και εξοχικές κατοικίες στην Πεντέλη όπου εκτιμάται ότι κάηκαν 11.703 στρέμματα.
«Αυτό που αντικρίζω είναι κρανίου τόπος. Είχαμε ένα φυσικό περιβάλλον που όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε πειραχτεί από τις φωτιές», λέει κάτοικος των Βριλησσίων.
Στα Βριλήσσια, όπως καταγράφεται από του drone MEGA, η πυρκαγιά πέρασε ανάμεσα στα σπίτια, καίγοντας εκτάσεις και σπίτια, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.
Τραγικός απολογισμός
Οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στην Αττική. Από το 2017 μέχρι και σήμερα, μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS)
Συγκεκριμένα, το 2017 κάηκαν 30.000 στρέμματα, το 2018 68.800 στρέμματα, το 2021 253.700 στρέμματα, το 2022 32.600 στρέμματα, το 2023 215.6000 στρέμματα και το 2024 μέχρι τώρα 96.000 στρέμματα.
Οι επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις.
«Θα πρέπει τα δάση της Αττικής με προτεραιότητα να δούμε ανά περιοχή τι έχουμε. (…) Σε κάθε τμήμα να έχουμε διαχειριστικές μελέτες», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA.
Όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις, τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών της Αττικής.
Και όλα αυτά σε μια χώρα που δεν έχει ολοκληρώσει το σύστημα του εθνικού κτηματολογίου, 80 χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία ως συνέπεια της μεγάλης φωτιάς του 1944 και στην οποία χρόνο με τον χρόνο οι οικοπεδοφάγοι καραδοκούν και επεκτείνονται.
Πηγή