Capture 157.jpg
Capture 157.jpg

Δύο εβδομάδες μετά την φονική πυρκαγιά η Θωμαΐς Μπέρτου, κάτοικος Νέας Πεντέλης, ακόμα προσπαθεί να καθαρίσει ό,τι έχει απομείνει από αυτό, που μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ήταν το σπίτι της.

«Το μόνο που δεν μπορώ να κάνω είναι δεν έχω χρήματα για να κινηθώ για να το φτιάξω. Αυτό είναι το θέμα μου. Να πάρω ένα μυστρί και να το φτιάξω και αυτό μπορώ να το κάνω», είπε και συμπλήρωσε:

«Το κράτος είναι άφαντο όμως. Άφαντο που είναι ακόμα και τα λεφτά που είπαν τα 600 ευρώ, δεν μας τα έχουν δώσει ακόμη».

Από τις 277 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στους εννέα δήμους που επλήγησαν από τις φωτιές τα 55 χαρακτηρίστηκαν κόκκινα. Πρέπει να γκρεμιστούν και να φτιαχτούν ξανά από την αρχή.

Η οργή ξεχειλίζει. Η μόνη βοήθεια που έχουν δει έως σήμερα οι πυρόκληκτοι είναι από εθελοντές, όπως λένε.

«Υπάρχει βοήθεια από τους φίλους και από τους συγγενείς. Από το κράτος δεν έχουμε πάρει τίποτα», είπε ο Δημήτρης Πέτρου, πυρόπληκτος Πεντέλης.

Και η οργή, δίνει τη θέση της στην αγωνία. Το 1/3 του πνεύμονα της Αττικής έχει καταστραφεί.

Τον Ιούλιο του 1995, πριν από 29 χρόνια στη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη Κάηκαν περισσότερα 100.000 στρέμματα δάσους, τρία χρόνια, το 1998 μετά έγιναν στάχτη 75.000 στρέμματα γης, καίγοντας εκτάσεις πυκνού πευκοδάσους. Φέτος, η καμένη έκταση ανέρχεται στα 91.000 στρέμματα.

Η Aττική τα τελευταία χρόνια έχασε πολλούς πνεύμονες πρασίνου, αυτό ίσως ήταν και το μεγαλύτερο χτύπημα, το τελικό χτύπημα ώστε να περιοριστούν τα δάση της και η αναπνοή της να το πούμε έτσι σε εισαγωγικά», είπε ο δασολόγος Γιώργος Καρέτσος.

Με το φθινόπωρο προ των πυλών οι κάτοικοι στη βορειοανατολική Αττική φοβούνται ότι μετά τις φωτιές, θα έρθουν καταστροφικές πλημμύρες.

«Οι οιωνοί καταρρακτώδεις βροχές θα δημιουργήσουν και τοπικά προβλήματα αλλά θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την έξοδο τους, ιδίως από την περιοχή των Ιλισίων, από το καλλιμάρμαρο και νότια», είπε ο Χρήστος Ζερεφός.

Στην Πεντέλη δίνεται αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμα τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Δε ξέρω αν θα προλάβουμε, όσο μιλάμε για κοντά στον περιαστικό ιστό, κοντά στα σπίτια έχουν ξεκινήσει και δουλεύουν. Δε ξέρω την δυνατότητα γιατί πρέπει να πάμε και στο βουνό επάνω, να κάνουμε την αντίστοιχη εργασία. Ελπίζω πως θα προλάβουμε», είπε ο Βλάσσης Σιώμος, πρόεδρος πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ – δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης.

Οι κάτοικοι της βορειοανατολικής περιμένουν την υλοποίηση των μέτρων, αλλά κυρίως τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μην ξαναζήσουν αντίστοιχη καταστροφή.


Πηγή