Το thebest.gr φέρνει στην επιφάνεια τα μυστικά του βυθισμένου αεροπλάνου που παραμένει λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Βαθύ Μεγανησίου. Εκεί όπου κατέπεσε μετά από μηχανική βλάβη το 1971, σύμφωνα και με τους ντόπιους οι οποίοι μας διηγούνται την ιστορία. Ιστορίες και μυθοπλασίες, πολλές γύρω από το βυθισμένο αεροσκάφος. Η επικρατέστερη ήταν αυτή που το βάφτιζε γερμανικό βομβαρδιστικό το οποίο κατέρριψαν ηρωικοί Μεγανησιώτες! Ποιά είναι όμως η πραγματική ιστορία πίσω από το βυθισμένο αεροπλάνο στο λιμάνι του Βαθιού, στην τοποθεσία Σουδαυλακέικα;

Ο κύριος Ερρίκος Καλλίνικος, πρώην δημοτικός σύμβουλος και επιχειρηματίας που διατηρεί ψαροταβέρνα στο Βαθύ Μεγανησίου, μας λέει την ιστορία του αεροσκάφους και μας πάει με το ταχύπλοο σκάφος του ακριβώς πάνω από το κουφάρι του αεροπλάνου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με τον κ. Καλλίνικο, στο αεροπλάνο επέβαιναν 6 Ολλανδοί και πετούσαν πάνω από τον Σκορπιό τραβώντας φωτογραφίες το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση. Μηχανική βλάβη τους έκανε να προσθαλασσώσουν αναγκαστικά το μικρό αεροσκάφος. Το μονοκινητήριο βυθίστηκε μετά από λίγο, ωστόσο όλοι οι επιβαίνοντες βγήκαν σώοι, ενώ σε βοήθειά τους έσπευσαν και αλιευτικά της περιοχής.

Το περιστατικό σύμφωνα με τον κ. Ερρίκο συνέβη το 1971. Δύο χρόνια αργότερα μια ανεμότρατα με το όνομα Πάτρα 2 – η οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην Ιχθυόσκαλα της Πάτρας- το ανέσυρε άθελά της από το σημείο που είχε βυθιστεί και το έβγαλε από τα σύρματα και τα δίχτυα της στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Με το drone του thebest.gr πετάξαμε πάνω από τον κόλπο στο Βαθύ Μεγανησίου και αναζητήσαμε στα θολά νερά της θάλασσας το κουφάρι του αεροσκάφους που έχει γίνει κάτι σαν το Ναυάγιο της Ζακύνθου για τους κατοίκους της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ DRONE

Ο κ. Ερρίκος μας είπε μάλιστα πως έγιναν προσπάθειες και εισηγήσεις -ακόμη και από τον ίδιο, όταν ήταν δημοτικός σύμβουλος- να βγεί το αεροπλάνο από τη θάλασσα και να αναδειχθεί καθώς έτσι κι αλλιώς όλοι θέλουν να το δουν κι έχει γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν της περιοχής, μαζί και τουριστική ατραξιόν.