Από το 40% έως το 60% του κόστους αναμένεται να καλύψει η ενίσχυση του προγράμματος για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το ποσοστό ενίσχυσης του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», η αξία του οποίου εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ, θα αφορά τις ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.
Το πρόγραμμα αφορά:
- εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών σε 150.000 σε στέγες κατοικιών,
- εγκατάσταση 75.000 φωτοβολταϊκών σε στέγες επιχειρήσεων και
- εγκατάσταση 75.000 φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU, ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο θα προέλθουν τα αντίστοιχα ποσά.
Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο «ηλεκτρικό χώρο» στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός του Ιανουαρίου 2023, με το πρόγραμμα να «ανοίγει» για τις υποβολές αιτήσεων κοντά στον Μάρτιο, αφού πρώτα προηγηθεί η επίσημη προκήρυξη του προγράμματος.
Παράλληλα, σύμφωνα με δήλωση της γενικής γραμματέως Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου,
Το πρόγραμμα θα φέρει απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των όρων σύνδεσης με το δίκτυο για να μειωθεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων, ενώ ετοιμάζονται άλλα δύο προγράμματα για την ενίσχυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών:
- το πρόγραμμα προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση μονάδων αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και
- το πρόγραμμα για την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα αποσκοπεί στην στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), ένα οικιακό σύστημα για κατοικία (ισχύος 3 kW) ακόμη και χωρίς επιδότηση θα αποσβεστεί σε λίγο λιγότερο από 9 χρόνια, ώστε ο ιδιοκτήτης του να χρησιμοποιεί δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για άλλα 14 χρόνια. Με επιδότηση 30% του φωτοβολταϊκού, μέσω του προγράμματος, ο χρόνος απόσβεσης μειώνεται στα 4,2 χρόνια.
Πηγή