Αβραμόπουλος: «Ο φράχτης δεν είναι για να εμποδίσει τον κόσμο αλλά για τη δημιουργία νόμιμων διαύλων»

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για το ζήτημα του Έβρου και την επέκταση του φράχτη.

«Μιλάτε με εμένα, που ως αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης είχα ορθώσει τότε το ανάστημά μου στον φράχτη που ήθελε να χτίσει ο κ. Ορμπάν. Ήθελε να χτίσει φράχτη ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ. Στην περίπτωση του Έβρου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Έβρος είναι τα σύνορα της Ευρώπης μες μία περιοχή από όπου έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται – γιατί έχουμε εσωτερικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και έτσι και έρθουν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, κάποιος πρέπει να  τους σταματήσει. Μια δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας που τότε είχα διαχειριστεί, που σταμάτησε τις ροές μέχρι το 2019,. Και σε μία στιγμή τέλειωσε το 2020. Για ποιον λόγο τότε γινόταν αυτό, η Τουρκία δεν είχε ανοίξει τις πόρτες προς τα νησιά, θα μπορούσε να το διαχειριστεί η Ελλάδα; Αυτό έγινε γιατί το 2015-2016 που συμφωνήθηκε η δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας, δηλαδή η Τουρκία να σταματάει τις ροές και η Ευρώπη να χρηματοδοτεί την Τουρκία για να μπορεί να συντηρεί κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες 3,5 εκ. πρόσφυγες, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αυτό τηρήθηκε μέχρι το 2019», ανέφερε αρχικά.

«Το 2020 η Τουρκία, για να πιέσει την Ευρώπη και να συνεχιστεί η χρηματοδότησή, είπε “πηγαίντε στην Ευρώπη”. Με ποιον τρόπο; Από τον Έβρο. Ο Έβρος είχε μείνει έξω από τη δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας και με ευθύνη της τότε ελληνικής κυβέρνησης η οποίας τότε είπε ότι η περιοχή είναι υψηλής εθνικής ευαισθησίας, ξεκίνησε η ιδέα του φράχτη. Ο φράχτης δεν είναι για να εμποδίσει τον κόσμο να κινηθεί, είναι για να δημιουργήσει νόμιμου διαύλους για εκείνους που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη από εκείνη την πλευρά και για να «χτυπήσει» τους διακινητές, καθώς καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στον Έβρο», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ζαχαριάδης: «Οι φράχτες δεν λύνουν τα προβλήματα – Να μην παίζουν με την ασφάλεια της χώρας για προεκλογικούς σκοπούς»

Ο κ. Ζαχαριάδης τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Ο κ. Αβραμόπουλος έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο λόγω της θέσης που είχε να παρουσιάζει τα θέματα, με έναν άλλον τρόπο και πολλά από αυτάς που λέει είναι σωστά. Δεν είναι όμως αυτά που λέει η ΝΔ. Πρώτον συμφωνούμε όλοι ότι οι φράχτες δεν λύνουν τα προβλήματα. Γι΄αυτό από την αριστερά δε ψήφισαν αυτή τη ρύθμιση στην Ευρώπη. Είναι η άποψη που επικρατεί κατά πλειοψηφία στην Ευρώπη. Οι δε ευρωβουλευτές της ΝΔ, απείχαν για κάτι τόσο σημαντικό. Δεύτερον όταν ο κ. Οικονόμου βγαίνει και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «τραμπισμό αλά γκρέκα», θυμίσω ότι  αυτός που έκανε προεκλογική καμπανιά στους φράχτες μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό, είναι ο Τραμπ. Στην πράξη, εμείς κυβερνήσαμε 4 χρόνια. Ούτε γκρεμίσαμε, ούτε κατεδαφίσαμε κανέναν φράχτη. Όπου χρειάζεται να υπάρχει φράχτης θα υπάρχει φράχτης. Όπου κρίνεται επιχειρησιακά καλύτερο να υπάρχει κάμερα, drone, περιπολία ή μέσα του Λιμενικού, τα οποία τα χρηματοδοτεί η ΕΕ, θα υπάρχουν αυτά γιατί κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων για μικροπολιτικούς ή προεκλογικούς σκοπούς. Αυτή είναι η άποψή μας», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ο φράχτης δεν είναι πάντως στο σύνορο. είναι μέσα στο ελληνικό έδαφος και γι’ αυτό πάει ο κ. Θεοδωρικάκος,. Γιατί αν ήταν στο σύνορο και αντιμετωπίζαμε εισβολή θα έπρεπε να πάει ο υπουργός εθνικής Άμυνας. Άρα και αριστερά και δεξιά του φρ5άχτη είναι Ελλάδα. Δεν είναι Ελλάδα – Τουρκία στα σύνορα εκεί, Είναι Ελλάδα με Ελλάδα. Για θέματα ουσίας, υπάρχει ένα θέμα να μην δημιουργήσουμε μια πραγματική γκρίζα ζώνη μεταξύ του πραγματικού συνόρου και του φράχτη».

Ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρακτικό βίο των κατοίκων, για την αντιμετώπιση των ροών;

Συμφώνα με τον κ. Ζαχαριάδη, «κυρίως όταν μιλάμε για ορδές, η παγκόσμια ιστορία έχει δείξει ότι βρίσκουν τον τρόπο να περάσουν και να πάνε στον τελικό τους προορισμό, που δεν είναι η Ελλάδα και είναι η Ευρώπη. Από πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης υπήρχε μία τυχοδιωκτική επιλογή, πήραν κάποιους και άφησαν πολλούς εδώ. Εμείς και ο κ. Αβραμόπουλος διαχειριστήκαμε τότε και τον τιμά αυτό, γιατί δεν κοιτούσε εάν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ γιατί ήταν Έλληνας επίτροπος και βοήθησε τη χώρα του. Δεν είδα τον διάδοχό του στην Ευρώπη, να τοποθετείται. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί με ψέματα και τοξικότητα να σηκώσει ένα φράχτη επικοινωνίας πίσω από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εμείς λέμε ότι η χώρα μας θα είναι απολύτως ασφαλής και το λέμε και για μας και για όλο το πολιτικό σύστημα, δεν θεωρούμε τον εαυτό μας παραπάνω πατριώτη από τους άλλους».

«Ό,τι κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια των συνόρων και την ασφαλή και νόμιμη δίοδο των ανθρώπων, βεβαίως και θα το προχωρήσουμε. Εάν με ρωτάτε για το ένα θα συνεχίζαμε το έργο του μισού χιλιομέτρου πλωτού φράχτη που έβαλε ο κ. Στεφανής ο υπουργός,  στο Αιγαίο για να σταματά τις ροές στο μισό χιλιόμετρο, αυτό δεν θα το χρηματοδοτούσαμε», επέμεινε.

Αβραμόπουλος: «Δύο φορές πήγαν να μας διώξουν από τη ζώνη Σένγκεν»

«Ο φράχτης δεν θα έπρεπε να υπάρχει ως θέμα στην πολιτική ατζέντα της Ελλάδος. Όλοι είμαστε με την άποψη ότι είναι υποχρέωσή μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Γιατί είμαστε στη ζώνη Σένγκεν αλλιώς θα μας είχαν πετάξει έξω. Όταν ήμουν επίτροπος ήλθε δυο φορές αίτημα να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν ως ανίκανη να διαχειριστεί τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν είναι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που αποφάσισε, είναι οι ευρωβουλευτές οι οποίοι παίρνουν γραμμή από τα κράτη τους. στη βόρεια Ευρώπη λοιπόν, δεν νοιάζεται για το που θα πάνε οι πρόσφυγες. Άρα δεν είναι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που λέει όχι στον φράχτη είναι μία βασική αρχή που έχει να κάνει με κάτι άλλο, το «όχι η Ευρώπη φρούριο», μιλώντας για το να μην υπάρχουν εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη»,

»Τρίτον, δεν απειλείται η Τουρκία από την Ελλάδα ή αντίστροφα, στον Έβρο. Δεν είναι σύνορο Ελλάδας και Τουρκίας, έχει να κάνει με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Από εκεί και πέρα αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Τουρκία προσπάθησε κάποιοι στιγμή  να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδος».

Σφοδρή αντιπαράθεση για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί το νερό»

Για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού τοποθετήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Το νερό δεν υπάρχει περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί. Αν φτάσουμε σε αυτό σημείο έχουμε χάσει κάθε επαφή με τη ζωή. Κόπηκε και τελειώνει αυτό το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι πρέπει να χτυπήσει αυτό το θέμα. Η ΝΔ βγήκε και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα. Γιατί συζητάμε τώρα;», ξεκαθάρισε από την πλευρά του.

Ζαχαριάδης: «Το νερό να προστατευθεί συνταγματικά»

«Αφού συμφωνούμε όλα τα κόμματα ότι το νερό δεν πρέπει και δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, αυτό είναι μία κοινή παρακαταθήκη για μας συντροφεύσει στο πολιτικό σύστημα. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να έχουμε κάποιες «καχυποψίες» με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν τον εμπιστευόμαστε. Μέσα σε ένα απόγευμα και χωρίς να πει τίποτα στην ΔΕΘ, έδωσε την πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Επίσης ιδιωτικοποίησε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το πλειοψηφικό πακέτο. Έδωσε ένα απόγευμα τη διοίκηση των ελληνικών πετρελαίων στον ιδιώτη. Έχουμε πάρει μία μυρωδιά ότι στον κ. Μητσοτάκη δεν αρέσουν και πολύ οι δημόσιες υποδομές», δήλωσε ο κ. Ζαχαριάδης,

Τι δημιούργησε αυτή την ένταση νομοθετικά;

Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως, «η νομοθέτηση ρυθμιστικής αρχής. Όταν φτιάχνεις ρυθμιστική αρχή, σημαίνει ότι θέλεις να ρυθμίσεις ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να δραστηριοποιείται το κράτος, οι δήμοι οι περιφέρειες, και εταιρείες. Αυτό πυροδότησε όλη την ένταση, φοβόμαστε ότι θα αλλάξει η ρήτρα. Ήταν με την άρση της απόφασης του ΣτΕ για το υπερταμείο, ήταν με τον εκβιασμό των δανειστών. Και ήταν θέμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Να η ευκαιρία την επόμενη Βουλή, εφόσον και τα δύο κόμματα συμφωνούμε, τουλάχιστον το νερό να προστατευθεί συνταγματικά».


Πηγή