Ο κ. Βορίδης μίλησε για την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και για την απουσία του πρωθυπουργού από τη διαδικασία.

Βορίδης: Θέλαμε να προστατεύσουμε το κύρος της απόφασης

«Έχουν παρουσιαστεί από κοινού στη Βουλή για 90 ώρες για πάνω από 30 συναντήσεις ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα. Το διευκρινίζω για να μην ειπωθεί ότι «απέφυγε» ο πρωθυπουργός να πάει στη Βουλή. Έγινε συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο είναι οργανωτικού χαρακτήρα. Δεν συζητήσαμε τις προϋποθέσεις του νόμου, τίποτα δεν αλλάζει από τον νόμο, εκείνο που άλλαξε ήταν ένα οργανωτικός ζήτημα· εάν έπρεπε τώρα να γίνεται η επιλογή από το Α1 από τον πρόεδρο της 5μελούς συνθέσεως και αν έπρεπε με μία τέτοια υπόθεση, σημαντική και ιστορική μεταβολή, από αυτό που γινόταν διάστικτα για το θέμα της κρίσεως των υποψηφιοτήτων από το 1975 έως σήμερα. Το να πει ότι σε αυτή τη μεταβολή θα υπάρχουν και ουσιαστικές κρίσεις για το θέμα αυτό, πέρα από τα τυπικά», είπε αρχικά.

«Στο ερώτημα «γιατί τώρα» αυτή η ρύθμιση, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως, «είναι μια καινούρια διάταξη, μια μεγάλη μεταβολή. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο «γιατί τώρα» και στο «γιατί όχι πριν από 15 μέρες». διότι προφανώς ανακύπτουν διάφορα ζητήματα. Το ζήτημα της εικονικότητας, η διάταξη το έχει προβλέψει. Η συζήτηση είχε να κάνει με τη θεσμική θωράκιση, δηλαδή, όταν έχεις να πάρεις μία τέτοια απόφαση η οποία θα καταστεί και – κατέστη – πολιτικό επίδικο, αφήνει έναν δικαστή να επιλέξει τους 4 άλλους που πρόκειται να δικάσουν. Εγώ λέω ότι ο δικαστής θα είναι απολύτως ακέραιος και θα επιλέξει με την συνείδηση του. Όποια απόφαση και αν πάρει το Α1, μένει εκτεθειμένος ο δικαστής αλλά και το τμήμα στο ότι ενδέχεται να επελέγη η σύνθεση; Πώς το θωρακίζεις αυτό; Θέλαμε να προστατεύσουμε το κύρος της απόφασης να μην εκτεθεί κανείς στο ότι αυτό «”κάπως φτιάχτηκε”», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

Γιατί παραιτήθηκε ο κ. Τζανερίκος;

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, «Δεν μπορώ να συνομιλώ με δικαστές ως υπουργός Εσωτερικών και δη από την τηλεόραση. Είπε ένα πράγμα που επισημάνθηκε ως παράξενο είναι ότι ένας δικαστής ό,τι έχει να πει δε το λέει σε δημόσιο διάλογο, δεν μπαίνει σε αντιπαράθεση δημόσια με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική εξουσία. Κρίνει με τις αποφάσεις του. Ήταν εξαιρετικά προβληματικό αυτό».

Χαρίτσης: Το ζήτημα του φασισμού και της ακροδεξιάς αντιμετωπίζεται πρωτίστως πολιτικά.

Ο κ. Χαρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε για την αποχή του κόμματος από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε;

«Γιατί όσο και αν κάνει μία συγκινητική προσπάθεια ο κ. Βορίδης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με τα νομικοφανή επιχειρήματά του, νομίζω ότι αυτό ζήσαμε στη Βουλή ήταν ένας πρωτοφανής θεσμικός εκφυλισμός. Σκεφτείτε ο πολίτης που παρακολουθεί τη διαδικασία και βλέπει μία κυβέρνηση που φέρνει μια διάταξη μετά από κάποιο διάστημα μας φέρνει μία άλλη διάταξη, μας λέει αυτή είναι και είναι θωρακισμένη, και μετά από 1 μήνα έρχεται μία 3η διάταξη και μας λέει μετά ότι φταίει η αντιπολίτευση. Αυτά τροφοδοτούν λογικές απαξίωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του πολιτικού συστήματος εν γένει και εδώ η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια για το ότι έχουμε φτιάσει σε αυτό το σημείο. Δεν μπορεί  ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιήσει όλη αυτή τη διαδικασία του εκφυλισμού», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Και πρόσθεσε: Εμείς και χθες κάναμε μια ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί μα λύση και να βρεθεί η μέγιστη δημοκρατική συναίνεση. Προτείναμε έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια θεσμική λύση  οποία θα είναι ασφαλής συνταγματικά κα να μην έχουμε προβλήματα και παλινωδίες που είχαμε στο προηγούμενο διάστημα. Δεν γίνεται αυτό αποδεκτό από την κυβέρνηση. Αναλωνόμαστε σε μία συζήτηση πολλές φορές νομικού περιεχομένου. Το ζήτημα του φασισμού και της ακροδεξιάς αντιμετωπίζεται πρωτίστως πολιτικά. Και εμείς δίνουμε τη μάχη και η ελληνική κοινωνία απέναντι στις ρατσιστικές συμπεριφορές. Εάν παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα που ήταν εκεί και δεν κρύφτηκε, έθεσε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Ο καθένας κρίνεται για την θέση που εκφράζει».

«Τι θα κάνουμε θα καταγγείλουμε και μετά θα πάμε να ψηφίσουμε; Είναι σωστή κοινοβουλευτική στάση αυτή; Το αν είναι αντίπαλος ο φασισμός δεν είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε, την μάχη την δίνουμε καθημερινά στην κοινωνία, στους χώρους εργασίας, στην νεολαία. Δεν θα πρέπει να εκφυλίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Εάν είχε έναν άλλο μήνα η ΝΔ θα μας έφερνε και άλλη διόρθωση του νομοσχεδίου; Θα το έσερνε το θέμα; κινήθηκε η κυβέρνηση για μία 4ετία με απίστευτη αλαζονεία, με μία πλήρη απαξίωση της θεσμικής κανονικότητας και αυτό συμπυκνώνεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε, με αυτή την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό που αντιμετώπισε ένα τέτοιο ζήτημα», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Γκιόκας: «Άνοιγαν επικίνδυνοι δρόμοι με αυτή την τροπολογία»

Ο κ. Γιάννης Γκιόκας, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μίλησε για την καταψήφιση της τροπολογίας.

«Εμείς καταψηφίσαμε γιατί για εμάς το κρίσιμο δεν είναι ποιο σώμα και ποια σύνθεση θα πάρει την απόφαση, το κρίσιμο είναι οι προηγούμενες διατάξεις επί των οποίων θα κρίνει και το συγκεκριμένο όργανο. Αυτές τις διατάξεις τις είχαμε χαρακτηρίσει πάρα πολύ επικίνδυνες, γιατί στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής ανοίγανε πολύ επικίνδυνοι δρόμοι στέγασης θεωρίας άκρων, ποινικοποίηση του ρατσισμού αλλά και έλεγχος στα εσωτερικά των κομμάτων. Στη βάση αυτή ψηφίσαμε και την άλλη φορά και τώρα», υπογράμμισε.

«Ο υπουργός και η κυβέρνηση λένε ότι υπάρχει αντισυστημικότητα. Όπου εκεί εντάσσονται οι πάντες, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και λένε «πονηρά» ότι τους ενδιαφέρει η αντισυστημικότητα που έχει ποινικό μητρώο. Το τσουβάλιασμα έχει γίνει. Αυτό είναι το ιδεολογικό περίβλημα της θεωρίας των άκρων. Συμφωνώ με τον κ. Βορίδη ότι οι θεσμοί και οι νόμοι έχουν ιδεολογικό στίγμα. Το στίγμα αυτού του νόμου είναι αυτό, και το ποινικό μητρώο είναι πολύ εύκολο να βρεθεί.  Δεν θα υπήρχε λόγος να μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή εάν οι διώξεις είχαν γίνει νωρίτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Πηγή