O Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αρχικά τοποθετήθηκε για τις δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης μέσα από μία συνέντευξη στην εβδομάδα που προηγήθηκε.

Χάρης Θεοχάρης: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει να συμμετέχει σε κυβέρνηση»

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης: «Συνήθως τα κόμματα πηγαίνουν σε εκλογές προτείνοντας των αρχηγών τους για πρωθυπουργό. Ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν βρήκε την αυτοπεποίθηση. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να κατονομάσει αυτό το πρόσωπο. Η δικιά μου αίσθηση είναι ότι προφάσεις εν αμαρτίαις. Δηλαδή, δεν θέλει να συμμετέχει σε κυβέρνηση κι εκτιμάει ότι αυτό συμφέρει το ΠΑΣΟΚ. Κάθε φορά ο κ. Ανδρουλάκης αλλάζει θέση , αρκεί να έχει μία δικαιολογία. Ουσιαστικά, στηρίζει την αφήγηση της Νέα Δημοκρατία που λέει ότι η μόνη λύση για την χώρα είναι η αυτοδυναμία. Εμείς έχουμε πει από κάθε άποψη ότι  μόνο με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την διακυβέρνηση της χώρας σε μία συμμαχική διακυβέρνηση».

Χάρης Θεοχάρης: «Μας χωρίζει άβυσσος κι από τον ΣΥΡΙΖΑ κι από το κόμμα του Βαρουφάκη και το ΚΚΕ»

Ερωτώμενος αν υπάρχει πιθανότητα να συνεργαστεί με άλλο κόμμα εκτός του ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία απάντησε χαρακτηριστικά «μας χωρίζει άβυσσος κι από τον ΣΥΡΙΖΑ κι από το κόμμα του Βαρουφάκη και το ΚΚΕ».

Επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε ότι κι από το κόμμα του κ. Βελόπουλου δεν μπορούν να βρουν πεδίο συνεννόησης.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

 Χρήστος Σπίρτζης: «Πρέπει να φύγει αυτή η καταστροφική κι αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ελληνική κοινωνία»

«Τα προβλήματα του λαού και της χώρας με μία αλαζονική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη και με ένα πακέτο που έχει αποδώσει μόνο ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία δείχνουν ποιος είναι ο δρόμος. Τώρα, αν ο κ. Ανδρουλάκης – κι είναι και θεμιτό αν θέλετε – έχει μία δική του τακτική μέχρι τις εκλογές είναι δικό του θέμα και του κόμματός του».

Και πρόσθεσε στην τοποθέτησή του ο κ. Σπίρτζης: «Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να φύγει αυτή η καταστροφική κι αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ελληνική κοινωνία. Έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση στα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα. Η πρόταση αυτή σχετίζεται με το κοινωνικό κράτος και την ασφάλεια του πολίτη σε όλους τους τομείς. Πάνω σε αυτή την βάση θεωρώ ότι θα υπάρχουν την άλλη μέρα των εκλογών συγκλίσεις».

«Νομίζω όταν δοθούν οι διερευνητικές εντολές κι αναλάβουν όλοι οι χώροι τις ευθύνες που αναλογούν, η πρόταση λύση ευστάθειας για την χώρα είναι μία προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας κι όχι στην αστάθεια των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης», πρόσθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ερωτώμενος με ποιο άλλο κόμμα θα συνεργαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρξει ανάγκη απάντησε «θα πρέπει να περιμένουμε την απάντηση του ελληνικού λαού».

Στέφανος Ξεκαλάκης: «Θεωρούμε ότι το κρίσιμο είναι η διακυβέρνηση του τόπου με κοινωνικό πρόσημο»

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε σχετικά: «Εμείς θεωρούμε ότι το κρίσιμο είναι η διακυβέρνηση του τόπου με κοινωνικό πρόσημο. Και τώρα έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση, είναι όμως επ’ ωφελεία του λαού; Ίσα – ίσα διαρκής υποβάθμιση της ζωής και της καθημερινότητάς μας, άρα λοιπόν αυτό είναι το ζητούμενό μας».

Στέφανος Ξεκαλάκης: «Τον κ. Μητσοτάκη δεν τον θέλει το μισό του κόμμα»

Και είπε συγκεκριμένα ο κ. Ξεκαλάκης: «Σε ένα εκλογικό σώμα δέκα εκατομμυρίων πολιτών, όπου θα ψηφίσουν τα πέντε εκατομμύρια και – με βάση τις δημοσκοπήσεις – η Ν.Δ. θα πάρει το 30%, δηλαδή ενάμισι εκατομμύριο κι επειδή τον κ. Μητσοτάκη δεν τον θέλει το μισό του κόμμα, στην πραγματικότητα, μας λέει πρέπει ό,τι και να γίνει ο ίδιος να κυβερνήσει και να είναι πρωθυπουργός, ενώ τον θέλει στην πραγματικότητα μόλις το 10% του ελληνικού λαού».

Με τον κ. Θεοχάρη να παρεμβαίνει στα λεγόμενα του κ. Ξεκαλάκη και να λέει «το κόμμα στηρίζει τον πρόεδρό του, μην έχετε αμφιβολίες».

«Δεν υπάρχει κανένας άγνωστος ”Χ”. Υπάρχει μία διάθεση από το ΠΑΣΟΚ για συνεννόηση με τα άλλα πολιτικά κόμματα κι αν βρεθούν συνθέσεις και συγκλίσεις προγραμματικές, τότε θα υπάρξει και διακυβέρνηση», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου «δεν γίνεται να απορρίπτουμε πρόσωπα, χωρίς να προτείνουμε μία συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση», κι ερωτηθείς ο κ. Ξεκαλάκης εάν την βρίσκει παράλογη την τοποθέτηση αυτή σχολίασε ο Στέφανος Ξεκαλάκης: «Αν θεωρείται λογικό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να συνεργαστεί με τον ωτακουστή του, είμαστε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος».

Οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη

Αναφορικά με την απόδοση ευθυνών στα Τέμπη, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης: «Δικαίως μας έχει κοστίσει δημοκοπικά γιατί εμείς κυβερνούμε. Στα Τέμπη είδαμε πολλαπλές αδυναμίες ενός συστήματος που έχει οικοδομηθεί μέσα στην κομματική λογική από τη δεκαετία του ΄80. Υπάρχουν αδυναμίες σε πολλαπλά επίπεδα. Πρώτον σε ατομικό επίπεδο, έγιναν πολλά λάθη από πολλούς ανθρώπους για να φθάσουμε εδώ.

»Δεύτερον – και για εμένα πολύ ουσιαστικό- στο ζήτημα της ασφαλείας ενός οργανισμού που δεν είχε το ζήτημα της ασφάλειας πουθενά. Τρίτον αυτός ο οργανισμός εποπτεύεται από μία ρυθμιστική Αρχή κι ένα υπουργείο που απέτυχαν».

Ενώ η θέση του κ. Σπίρτζη αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη και την απόδοση ευθυνών είναι : «Εμείς κάναμε μέσα στο μνημόνιο ένα δις ευρώ εκτελεσμένα έργα για τον σιδηρόδρομο. Δεν θα είχαμε κάποιο πρόβλημα να ολοκληρώσουμε κάποια σύμβαση αν αυτή που μπορούσε να ολοκληρωθεί. Δεν ολοκληρώθηκε, γιατί η σύμβαση του 2014 ήταν μία σύμβαση που δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ το έργο αν δεν γινόταν και συμπληρωματική».

Καταλήγοντας, ο κ. Ξεκαλάκης ανέφερε για την τραγωδία στα Τέμπη: «Ο πρωθυπουργός μας έχει ταράξει στις ”συγνώμες”, λίγο φιλότιμο δεν υπάρχει. Θέλω να πω ότι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής στην Επιτροπή ”κάρφωσε” τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι ΄΄δεν θα πάω να ασχοληθώ με τους υφισταμένους μου, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη».


Πηγή