Είναι άχαρη αυτή η κουβέντα, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνοντας πως ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του, σεβόμενος τον Θεσμό και το πρόσωπο της νυν Προέδρου, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

«Λίγες ημέρες ή εβδομάδες υπομονή, κάπου εκεί στα μέσα ή προς το τέλος του μήνα, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις οι οποίες θα έχουν και την εξήγηση και την αιτιολόγηση γιατί όπως πάντα ξέρετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει εκεί που είναι υπόλογος, στους Έλληνες πολίτες, στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών να εξηγεί κάθε του επιλογή, κάθε του απόφαση», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα σενάρια και η ονοματολογία δίνουν και παίρνουν χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν η επιλογή του κ. Μητσοτάκη θα είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ή άλλο πρόσωπο είτε από το χώρο της Κεντροδεξιάς, είτε από αυτόν της Κεντροαριστεράς.

«Δεν μπορώ να πω για αυτό. Αυτό ξέρετε είναι μία απόφαση του πρωθυπουργού, ο ίδιος έχει περιγράψει, θα σας έλεγα, τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν και ποιο είναι και το πνεύμα του Συντάγματος σε αυτές τις περιπτώσεις», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεωργής.

Ειδικά για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προ μηνών «γαλάζιοι» βουλευτές δήλωναν προβληματισμό αλλά η συζήτηση κόπηκε μαχαίρι όταν ο πρωθυπουργός τόνισε πως ήταν άκαιρη και προσβλητική για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θα το δούμε μέχρι τότε τι θα κάνουμε. Θα συζητηθούν μέσα στο κόμμα, θα το δούμε. Όταν ένα κόμμα είναι στην κυβέρνηση, μπαίνουν κι άλλα σκεπτικά στο τι ψηφίζεις και πώς ψηφίζεις για ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας», σημείωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ

Ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ακόμη. Από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως απορρίπτουν εκ των προτέρων υποψηφιότητα προσώπου από την Κεντροδεξιά.

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές το συνταγματικό έθιμο, τη συνταγματική πρακτική η οποία λέει ότι είθισται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την αντίπερα όχθη, από την παράταξη απέναντι από την κυβερνητική, από αυτή που έχει την πλειοψηφία», είπε ο Θανάσης Γλαβίνας, μέλος ΠΣ ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ

Όχι μονοκομματική υποψηφιότητα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι επιδίωξη είναι η ευρύτερη συναίνεση.

«Επιτρέψτε μου προσωπικά να πω ότι αυτό πρέπει να είναι και ένα χαρακτηριστικό και του προοδευτικού χώρου δηλαδή εφόσον εμείς προτείνουμε προοδευτικές συνεργασίες, θα πρέπει να γίνεται μία συζήτηση και μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων. Δεν έχουμε αποφασίσει όμως να κάνουμε κάποιο δημόσιο διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

ΚΚΕ

«Πρόκειται για μια συζήτηση που καμία σχέση δεν έχει με τις αγωνίες και τα προβλήματα του λαού, γι’ αυτό άλλωστε και υπερπροβάλλεται από τα αστικά κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση», λέει το ΚΚΕ.

Το αργότερο στις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες. Στην πρώτη και την δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, στην τρίτη 180 και στη συνέχεια ακόμα και κάτω από 150 χωρίς να είναι εφικτό πλέον μέσω της προεδρικής εκλογής να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.


Πηγή