Φθηνή στέγη και για φοιτητές και όχι μόνο για νέα ζευγάρια χαμηλόμισθων ή ανέργων, φαίνεται πως είναι ένα από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για μία νέα στεγαστική πολιτική που θα ενεργοποιηθεί το 2023 για την στήριξη των νέων ζευγαριών από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) αξιοποιώντας αποθεματικό που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών, είτε είναι δηλαδή μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι δικαιούχοι

Η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) θα ενεργοποιήσει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και με την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν χρήματα προκειμένου να ανακαινίσουν παλαιά ακίνητα που δεν μπορούν να κατοικηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών, ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια.

Απόκτηση ή ενοικίαση κατοικίας

Οι βασικές επιλογές για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια θα είναι:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας
  • Επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας
  • Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφορά και σπίτια φοιτητών

Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρέχεται η δυνατότητα για μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια. Επίσης, ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ-ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Οι ενισχύσεις – επιδοτήσεις θα καταβάλλονται με εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια και εξετάζεται να είναι κλιμακούμενες.

Για παράδειγμα, ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και τέκνα μπορεί και να επιδοτείται έως και 50% αν νοικιάζει, ενώ με εισόδημα 17.000 ευρώ η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη.

vimapress.gr

Πηγή