Με μία ερώτηση 4 σελίδων προς τον Κωστή Χατζηδάκη, 11 κυβερνητικοί βουλευτές έφεραν ξανά χθες στην επιφάνεια το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων και της διαχείρισης τους από τα funds με κίνδυνο, όπως αναφέρουν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να χάσουν τις περιουσίες τους. Κοινοβουλευτικός έλεγχος ή αντάρτικο;

Ο Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Ν.Δ τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα σήμα προς την κυβέρνηση. Το σήμα αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο ρόλος του βουλευτή δεν τελειώνει μόνο με την ψήφιση ενός νόμου».

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική για το θέμα του ιδιωτικού χρέους άφησε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, κάνοντας λόγο για ιδεολογική παρέκκλιση.

«Ψηφίσαμε το νόμο που έφερε η κυβέρνηση, τον Ηρακλή, που υποτίθεται ότι θα προστάτευε κάποια κομμάτια για αυτό το θέμα το οποίο και αναφέραμε στην ερώτησή μας. Είδαμε ότι μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει και αποφασίσαμε ότι πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Σας υπενθυμίζω και το θυμάμαι και εγώ και τα θυμάστε κι εσείς ως δημοσιογράφος, τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα στην προηγούμενη κυβέρνηση εναντίον των τραπεζών, τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη μέσα στη βουλή ότι θα παρέμβει στις τράπεζες και στα funds και στους σέρβισερς, μέχρι στιγμής έχουμε μείνει στα λόγια, θέλουμε να πάμε και σε πράξεις, δεν είμαστε από άλλα πλανήτη εμείς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα των «11», υποστηρίζοντας ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί από το 2019 στο 7,5%.

«Κάποια Μέσα ανακάλυψαν την Αμερική. Να θυμίσουμε ότι δουλειά των βουλευτών είναι κάνουν ερωτήσεις και δουλειά των υπουργών είναι να απαντάνε στις ερωτήσεις».

Το γάντι που πέταξαν οι 11 προς την κυβέρνηση, ζητώντας ουσιαστικά να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες, σήκωσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τους κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίσουν την πρόταση του για το ιδιωτικό χρέος.

«Είναι ντροπιαστικό 5 χρόνια τώρα να μην έχει γίνει τίποτα για το ιδιωτικό χρέος», υπογράμμισε ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι κρίσιμες οι ώρες. Πρέπει να κάνουμε μία συνολική συζήτηση», επεσήμανε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

Ενώ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής ΚΚΕ σχολίασε: «Υποκριτικό το ενδιαφέρον των ”11”. Αποδέχονται το ασφυκτικό πλαίσιο και δήθεν επιδιώκουν την χαλάρωσή του».

Κυβερνητικά στελέχη πάντως υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος νόμος είναι ο πλέον προστατευτικός για τους δανειολήπτες.


Πηγή