Στο 20% του ετήσιου γαλλικού ΑΕΠ αντιστοιχεί η κολοσσιαία βοήθεια που παρέσχε από το Μάρτιο στους πληγέντες από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης εργαζόμενους και επιχειρηματικούς κλάδους η κυβέρνηση του Παρισιού.
Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και δρομολογηθεί φθάνουν προσώρας τα 450 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Αν υπολογίσουμε το σύνολο των οικονομικών μέτρων που λάβαμε και την στήριξη του υπουργείου του οποίου προΐσταμαι, διαπιστώνουμε το Κράτος έβαλε περί τα 450 δισ. ευρώ στο τραπέζι. Διέθεσε δηλαδή το 20% του εφετινού εθνικού πλούτου για να σώσει την οικονομία», είπε συγκεκριμένα μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Λεμέρ.
Στο ερώτημα ποιος και με ποιο τρόπο θα επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο κράτος, ο γάλλος υπουργός απάντησε ότι «το πραγματικό ερώτημα είναι πότε θα πρέπει να επιστραφούν» και ότι η απάντηση είναι «όχι άμεσα». Όπως δεν πρέπει να είναι άμεση, όπως ισχυρίστηκε, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν τα μέτρα στήριξης της γαλλικής οικονομίας ενόψει της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. «Η επιδίωξη επανεκκίνησης της οικονομίας και ταυτόχρονα της συγκράτησης των δημοσίων οικονομικών δεν είναι εφικτή».
Εκείνο που προέχει για τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τη γαλλική κυβέρνηση είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. «Αυτή είναι η στρατηγική μας επιλογή. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τη βιομηχανία μας, να καλύψουμε το τεχνολογικό κενό, να ξαναβρούμε τα περιθώρια των οικονομικών χειρισμών που θα μας επιτρέψουν να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Λεμέρ.
Εμβόλιμες εκπτώσεις
Η έξοδος από την καραντίνα ξεκίνησε στη Γαλλία στις 11 Μαΐου σταδιακά και εξελίσσεται βήμα-βήμα. «Δεν είμαστε ακόμα σε μια κατάσταση συντονισμένης επιστροφής στην οικονομική και εμπορική κανονικότητα, δεν βρίσκονται στο ίδιο σημείο ανάκτησης του οικονομικού ρυθμού τα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Ως εκ τούτου, αναφερόμενος ειδικότερα στον εμπορικό κόσμο της χώρας, είπε ότι ευνοεί την υιοθέτηση μιας περιόδου τριών ή τεσσάρων εβδομάδων εκπτώσεων, που θα επιτρέψουν στους εμπόρους «να καταφέρουν να αποκτήσουν μια ρευστότητα έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες κατά τους οποίους δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ στο ταμείο τους».