Η πύλη του δημαρχείου στην πόλη Μπορντό φλέγεται.

Άγνωστοι πυρπόλησαν την ξύλινη πόρτα του ιστορικού κτιρίου καθώς εκατομμύρια Γάλλοι διαδήλωσαν για άλλη μια μέρα κατά της απόφασης της κυβέρνησης Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Και στο Παρίσι την ειρηνική διαδήλωση ακολούθησε μια νύχτα βίας.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς που έκαναν μαζική χρήση δακρυγόνων.
Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έγιναν επίσης σε Τουλούζη, Στρασβούργο, Νάντη, Λιλ και άλλες πόλεις.

Σε ολόκληρη τη Γαλλία συνελήφθησαν πάνω από 450 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 440 αστυνομικοί,όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Όμως η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας δήλωσε: «Δεν θα υπάρχει πολιτική εξουσία, δημοκρατία και θεσμοί εάν αποσύρουμε ένα νόμο επειδή πυρπολήθηκαν 900 κάδοι απορριμμάτων και παγκάκια και έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικούς. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να τον αποσύρουμε με αντάλλαγμα τη βία. Εάν γίνει αυτό, θα σημαίνει ότι δεν έχουμε πια Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τα συνδικάτα στις χθεσινές διαδηλώσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των διαδηλωτών δεν ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο. Το παρόν στη μαζική συγκέντρωση των συνδικάτων στο Παρίσι έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ δήλωσε: «Καλή δύναμη και καλόν αγώνα! Νίκη για τους εργάτες της Γαλλίας! Θα νικήσουμε!»

Τα συνδικάτα καλούν σε νέες διαδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη, εν μέσω της επίσημης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία που ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή και θα γίνει χωρίς κόκκινο χαλί εξαιτίας της απεργίας στην αρμόδια υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το επίσημο δείπνο δεν θα γίνει στο παλάτι των Βερσαλλιών και πιθανότατα θα λάβει μέρος στο προεδρικό μέγαρο. Μετά το Παρίσι ο Κάρολος να βρεθεί στη Μπορντό όπου το πρόγραμμα θα αλλάξει μετά τον πυρπολισμό της πόρτας του δημαρχείου από όπου αναμενόταν να περάσει ο βασιλιάς της Βρετανίας.

Για την ώρα το Μπάκιγχαμ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία όμως δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο την συγκρίνουν με την περίοδο της τρομοκρατίας κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Όπως ανακοινώθηκε, ακυρώθηκε η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου.


Πηγή