Σε οδομαχίες με την αστυνομία, πετροπόλεμο, δακρυγόνα και φωτιές εξελίχθηκαν οι διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις εναντίον του προέδρου Μακρόν και της επιμονής του στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση,

Οχυρωμένοι πίσω από ένα φράγμα από ομπρέλες, οι διαδηλωτές στη Ναντ επιστρέφουν τα δακρυγόνα και εκτοξεύουν πυροτεχνήματα εναντίον των αστυνομικών. Παρόμοιο το σκηνικό στη Ρεν αλλά και στη Νίκαια, όπου οι διαδηλωτές πολιόρκησαν το αεροδρόμιο.

Στο Παρίσι οι απεργοί μπλόκαραν το αεροδρόμιο Ρουασί και μπήκαν στις αίθουσες του Σαρλ Ντε Γκολ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα κατηγορούν για αλαζονεία τον Μακρόν, μετά τη δήλωσή του ότι δεν έχουν νομιμοποίηση οι διαδηλωτές παρά μόνο η βουλή που απέρριψε την πρόταση μομφής.

Απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις ο Εμανουέλ Μακρόν αντί δήλωσης έκλεισε παιχνιδιάρικα το μάτι στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στην ευρωπαϊκή σύνοδο των Βρυξελλών.

Περισσότερο και από την αύξηση του ορίου για σύνταξη στα 64 έτη, ο Μακρόν εξοργίζει με τη συμπεριφορά του λένε Γάλλοι αναλυτές. Οι διαδηλωτές δεν προέρχονται μόνο από την Αριστερά αλλά και από τη δεξιά και την ακροδεξιά.

Ο αριστερός ηγέτης Μελανσόν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι ως άλλος βασιλιάς Λουδοβίκος αδιαφορεί για το λαό καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Κυριακή το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας Κάρολο και Καμίλα, και να παραθέσει προς τιμήν τους δείπνο στο ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Το παρόν στη μαζική συγκέντρωση των συνδικάτων στο Παρίσι έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Περισσότεροι από 12.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλη τη Γαλλία, οι 5.000 στο Παρίσι , όπου τα επεισόδια συνεχίζονταν καθώς έπεφτε η νύχτα.


Πηγή