Σε κανέναν δεν αρέσει να αρρωσταίνει, πόσο μάλλον να υποφέρει από πόνους και δυσφορία που δεν τον αφήνουν ούτε καν να ηρεμήσει στο σπίτι, όπως συμβαίνει με την γαστρεντερίτιδα.

Η γαστρεντερίτιδα σας καθηλώνει στο σπίτι και σας… υποχρεώνει σε πολλαπλές επισκέψεις στην τουαλέτα. Τα αρχικά στάδια ξεκινούν με ρίγη, πυρετό και ναυτία, τα οποία εξελίσσονται σε εμετό, διάρροια και οξύ πόνο στην κοιλιά.

Υπάρχουν δύο τύποι γαστρεντερίτιδας: η ιογενής και η βακτηριακή. Οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία της γαστρεντερίτιδας. Υπάρχουν πολλά είδη ιών, οπότε γαστρεντερίτιδα μπορεί να συμβεί πάνω από μία φορά. Μπορεί ακόμη να συμβεί όταν καταναλώσουμε ή πιούμε μολυσμένο νερό ή τροφή, ή αν χρησιμοποιήσουμε σκεύη ή πετσέτες που έχουν μολυνθεί.

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι:

  • Υδαρής διάρροια (αν παρουσιαστεί αιματηρή διάρροια συνήθως υπάρχει πιο σοβαρή λοίμωξη)
  • Κοιλιακός πόνος και κράμπες
  • Ναυτία, εμετός ή και τα δύο
  • Πόνοι στους μύες ή πονοκέφαλος
  • Πυρετός

Τα βακτήρια, τα παράσιτα και η τροφική δηλητηρίαση, μπορεί επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται συνήθως 6-12 ώρες μετά την κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής γαστρεντερίτιδας είναι σχεδόν ίδια με την ιογενή γαστρεντερίτιδα, αλλά ο πυρετός είναι συχνά υψηλότερος, οι κράμπες στο στομάχι είναι περισσότερο επώδυνες και η διάρροια μπορεί να περιέχει αίμα και βλέννες.

  • Ναυτία και εμετός, που μπορεί να διαρκέσει 1-2 ημέρες
  • Διάρροια, που συνήθως διαρκεί 1-3 ημέρες, αλλά μπορεί να φτάσει έως και 10 ημέρες
  • Πόνος στο στομάχι
  • Κράμπες στομάχου
  • Πυρετός (θερμοκρασία πάνω από 37,5°C σε ενήλικες και πάνω από 38°C σε παιδιά)

Γαστρεντερίτιδα: 4 συμβουλές για ταχύτερη ανακούφιση

Εν ολίγοις η γαστρεντερίτιδα είναι μια απλή μεν, αλλά πολύ δυσάρεστη κατάσταση δε, ενώ δεν υπάρχει και καμία “θεραπεία”. Θα πρέπει απλά να την αφήσετε να κάνει τον κύκλο της (2-3 μέρες) και να υποχωρήσει. Τούτου λεχθέντος, οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές θα σας προσφέρουν ταχύτερη ανακούφιση από τα πιο δύσκολα συμπτώματα και θα σας βοηθήσει να σταθείτε πιο γρήγορα ξανά στα πόδια σας.

1. Πίνετε πολλά υγρά

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι χάνετε ζωτικής σημασίας σωματικά υγρά μέσω της εφίδρωσης, του εμετού και της διάρροιας. Εάν δυσκολεύεστε να κρατήσετε τα υγρά και τα αποβάλλετε γρήγορα πάλι, δοκιμάστε να τα πίνετε σε πολύ μικρές γουλιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή να μασάτε λίγο-λίγο πάγο.

  • Τι υγρά να πίνετε: Επιλέξτε καθαρά και διαυγή υγρά (νερό, ζωμός λαχανικών), τσάι, καθώς και αθλητικά ποτά, τα οποία ανανεώνουν τους ηλεκτρολύτες σας, ενώ το διττανθρακικό νάτριο που περιέχουν απορροφάει τα αυξημένα οξέα του στομάχου.
  • Τι υγρά να μην πίνετε: Αποφύγετε καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το πολύ δυνατό μαύρο τσάι και η σοκολάτα. Επειδή έχουν καφεΐνη, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας, την στιγμή που ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας. Επίσης, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσφορία στο στομάχι σας. Ομοίως, πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο δρα ως διουρητικό και μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σας ακόμη περισσότερο.

2. Μπανάνες και άλλες βοηθητικές τροφές

Το να μπορέσει ο οργανισμός σας να συγκρατήσει τροφές, μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά την πρώτη ημέρα που θα έχετε γαστρεντερίτιδα. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να φάει, αν νιώθετε ότι δεν το θέλετε καθόλου. Όταν, ωστόσο, πεινάσετε αρκετά, είναι σώφρον να αρχίσετε με κάτι απλό και να τρώτε σιγά-σιγά και μικρές ποσότητες.

  • Τι να τρώτε αρχικά: Μπανάνες (αναπληρώνουν πολλά θρεπτικά συστατικά και ενισχύουν την εσωτερική επένδυση του στομάχου), ρύζι (είναι εύπεπτο για τα ευαίσθητα στομάχια και παρέχει ενέργεια από τους υδατάνθρακες που περιέχει), τοστ (μόνο με λευκό ψωμί) και τριμμένο μήλο (εύπεπτο και περιέχει πηκτίνη, η οποία συμβάλλει θετικά στην μείωση της διάρροιας).
  • Τι να μην τρώτε: Γαλακτοκομικά (δεν αποτελούν πρόβλημα για όλους, αλλά συνήθως επιβαρύνουν το στομάχι, φέρνουν αέρια και περισσότερη διάρροια), ίνες (αποφύγετε τις επιπλέον φυτικές ίνες, αν το στομάχι σας έχει πρόβλημα), λίπος (αποφύγετε λιπαρά και αλμυρά τρόφιμα, όπως το μπέικον) και μπαχαρικά (μείνετε μακριά από γεύματα με βάση την ντομάτα, το κάρυ και τις σάλτσες).

3. Ξεκούραση, ξεκούραση, ξεκούραση!

Όταν περνάτε γαστρεντερίτιδα, το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση, προκειμένου να καταπολεμήσει την λοίμωξη. Κοιμηθείτε όσο πιο πολύ μπορείτε και μειώστε στο ελάχιστο τις συνήθεις σας καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώνετε στον καναπέ, ακόμα και όταν δεν είστε στο κρεβάτι. Όσο ξεκουράζεστε, το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να καταπολεμήσει την λοίμωξη και να επισκευάσει τις ζημιές που αυτή φέρνει σε κυτταρικό επίπεδο.

5. Με φειδώ τα φάρμακα!

Η γαστρεντερίτιδα δεν μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα και τα αντιβιοτικά δεν θα σας βοηθήσουν, αν πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα. Μπορείτε να πάρετε κάποια απλά φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, αλλά κάντε το με φειδώ. Για τον πυρετό και τους πόνους, η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει, εφόσον δεν σας προκαλεί περισσότερο πόνο στο στομάχι. Μπορεί επίσης να επιβαρύνει περισσότερο τα νεφρά σας, όσο θα είστε ταυτόχρονα και αφυδατωμένοι. Πάρτε ιβουπροφαίνη με φειδώ και με το φαγητό.

Η ακεταμινοφαίνη συστήνεται συχνά στην γαστρεντερίτιδα, εκτός αν έχετε ηπατική νόσο. Μειώνει τον πυρετό και τους πόνους, έχει λιγότερες παρενέργειες από την ιβουπροφαίνη και είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσει το στομάχι σας.

Αν ψάχνετε για ανακούφιση από τη ναυτία και τη διάρροια, υπάρχουν ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιεμετικό, όπως η προμεθαζίνη, η προχλωρπεραζίνη και η μετοκλοπραμίδη.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα απλό αντιδιαρροϊκό φάρμακο, όπως η υδροχλωρική λοπεραμίδη, ή το σαλικυλικό βισμούθιο. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και ακολουθήστε τις δικές του συμβουλές.

iatropedia.gr


Πηγή