Γαύρος φρεσκομαρινάτος, με σάλτσα μαϊντανού-ρίγανης (κι ένα μυστικό για σπιτικές αντζούγιες)

Εύκολη / Προετοιμασία: 45′, Αναμονή: 2-48 ώρες

Υλικά για περίπου 400 γρ.

  • 400 γρ. γαύρος, καθαρισμένος, φιλεταρισμένος (βλ. κάτωθι)
  • 100 γρ. αλάτι χοντρό, κοπανισμένο

Για την αρωματική σάλτσα

  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, φρέσκια, ψιλοκομμένη ή 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ξερή
  • 3 κουτ. σούπας χοντροκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα γυάλινο σκεύος ρίχνουμε μία λεπτή στρώση αλάτι και καλύπτουμε με 1/4 από τα φιλετάκια γαύρου, το ένα δίπλα στο άλλο, με το δέρμα προς τα πάνω.

Τα πασπαλίζουμε με μία λεπτή στρώση αλάτι και συνεχίζουμε με στρώσεις αλατιού-γαύρου μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε στο κέντρο ένα πιατάκι κι επάνω του βάρος (π.χ. ένα γεμάτο βαζάκι) για να τα πιέζει.

Αφήνουμε το δοχείο ξεσκέπαστο στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Αν το αφήσουμε μέχρι 2 ημέρες, ο γαύρος θα γίνει σαν ελαφρόπαστος.

Αν το αφήσουμε 1 εβδομάδα (συμπληρώνοντας αλάτι γύρω γύρω όσο τα φιλέτα βγάζουν υγρά), θα έχουμε σπιτικές αντζούγιες!

Αρωματική σάλτσα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι (τη φτιάχνουμε το πολύ 2 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε, γιατί μετά αλλοιώνεται η γεύση της).

Σερβίρισμα: Ξεπλένουμε γρήγορα τα φιλετάκια γαύρου ένα ένα σε τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνουμε αμέσως σε χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα με τη σάλτσα.

Διατηρείται στο ψυγείο, σε δοχείο, μέσα σε λάδι για 3-4 ημέρες.

Πώς τον σερβίρουμε
— Ως ουζομεζέ με τουρσιά.
— Σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με φέτες αβοκάντο και σε μπουκιές κριθαροκουλούρας για ντάκο (αντί τυριού), με κάππαρη.
— Σε σαλάτα με πρασινάδες, ξινόμηλο και σέλερι, σε σαλάτα του Καίσαρα ή Νισουάζ.
— Σε πίτσα με ελιές, μοτσαρέλα και φρέσκο βασιλικό.
— Σε μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, ελιές και κάππαρη (τον ρίχνουμε στο τέλος).
— Σε σάντουιτς με ντομάτα και μαγιονέζα.
— Μαζί με όλα τα όσπρια και τα λαδερά.
— Σε πατατοσαλάτες, με σουσάμι.

kathimerini.gr

Πηγή