Νέο χτύπημα

Μπαράζ βομβαρδισμών στη Ράφα και τη Χαν Γιουνίς, στον νότο της Λωρίδας της Γάζας, για ακόμη μία νύχτα. Διασώστες εντοπίζουν και ανασύρουν αιμόφυρτα παιδιά μέσα στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων σπιτιών τους. Μία μάνα λέει το σπαρακτικό, τελευταίο «αντίο» στον γιο της.

«Ο Θεός να σε φροντίσει, παιδί μου. Γεια, φως των ματιών μου. Θάψτε με μαζί του».

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό για τον θάνατο 80 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 100, το τελευταίο 24ωρο.

Η «θανάσιμη» ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική βοήθεια με ρίψεις από αεροσκάφη, είναι σταγόνα στον ωκεανό της ανθρωπιστικής κρίσης στον Παλαιστινιακό θύλακα και σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγει σε τραγωδία.

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα στη βόρεια Γάζα προσπαθώντας να φτάσουν κιβώτια με αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια. Άλλοι έξι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου για λίγο αλεύρι και μερικά καρβέλια ψωμί.

«Άνθρωποι έπεφταν στη θάλασσα για να πιάσουν τα τρόφιμα. Πέθαναν πολλοί μέσα στο νερό. Είναι πολλοί, κανείς δεν τους αναζητάει».

Η Χαμάς ζήτησε να σταματήσουν οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος, καλώντας τον ισραηλινό στρατό να επιτρέψει άμεσα τη διέλευση τροφίμων από τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα.

Νέα επίθεση της Χεζμπολάχ

Στο βόρειο Ισραήλ, συναγερμός σήμανε μετά από αναζωπύρωση των εχθροπραξιών τις τελευταίες 24 ώρες, ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Η φιλοϊρανική οργάνωση εκτόξευσε τουλάχιστον 35 ρουκέτες, με αποτέλεσμα να χάσει ένας Ισραηλινός τη ζωή του και να τραυματιστούν άλλοι δύο, στην Κιριάτ Σμονά. Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για αντίποινα στο χτύπημα του Ισραήλ νωρίτερα στον νότιο Λίβανο, με επτά νεκρούς.

Μαρτυρία σοκ

Σχεδόν έξι μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη, τις εφιαλτικές 55 ημέρες ως όμηρος στη Γάζα περιέγραψε η Αμίτ Σουσάνα στην εφημερίδα New York Times.

Η 40χρονη Ισραηλινή, η οποία είχε απαχθεί από το κιμπούτζ Κφαρ Αζά στις 7 Οκτωβρίου, αποκάλυψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά και υπέστη ξυλοδαρμούς από τους ενόπλους της Χαμάς.

«Με έβαλε να καθίσω στην άκρη της μπανιέρας. Έκλεισα τα πόδια μου. Αντιστάθηκα. Εκείνος συνέχισε να μου ρίχνει γροθιές και κόλλησε το όπλο στο πρόσωπό μου. Μετά με έσυρε στην κρεβατοκάμαρα».

Τελικά, η Αμίτ Σουσάνα αφέθηκε ελεύθερη στις 30 Νοεμβρίου, μαζί με άλλους 105 ομήρους, κατά τη διάρκεια κατάπαυσης του πυρός.


Πηγή