Διευκρινίσεις για το μοντέλο μηδενικό ωρών απασχόλησης  που προωθεί το υπουργείο  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με το οποίο ο υπάλληλος δεν θα γνωρίζει πώς θα εργάζεται και πότε αλλά και τι αποδοχές θα λαμβάνει στο τέλος του κάθε  μήνα έδωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία με τίτλο, ” Σκλαβιά που θα ζήλευε και…. ο Τόμσεν”.

«Σήμερα ενδεχομένως τις επόμενες ώρες θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο έχει ως βασικό κορμό την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Έχουμε ήδη καθυστερήσει, είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν έχει ενσωματώσει τη σχετική οδηγία. Ήδη έχουμε λάβει επιστολή όπου απειλούμαστε με πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση  γιατί δεν το έχουμε κάνει» σημείωσε  και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο δεν έγινε μέχρι  στιγμής.

«Δεν το έχουμε κάνει γιατί δεν έχει τελειώσει ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε ρυθμίσεις σαν και αυτή στο δικό μας εργατικό δίκαιο. Τη ρύθμιση εάν τη διαβάσει κάποιος όπως τη γράφει η  εφημερίδα “Δημοκρατία” θα αναρωτιέται κανείς  τι πάει να κάνει ο υπουργός στους εργαζόμενους. Είναι όμως μια ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζόμενων»  και παρέθεσε ένα  σχετικό παράδειγμα:

«Είσαι σε μια εταιρεία catering και έχεις κλείσει έναν γάμο που θα είναι 200 καλεσμένοι και 2 μέρες πριν σου λένε θα έχεις 300 καλεσμένους. Δεν φτάνουν οι εργαζόμενοι που έχει πάρει η επιχείρηση. Εκείνη την ώρα ο επιχειρηματίας  φωνάζει 2 με 3 εργαζόμενους για να δουλέψουν γι’ αυτόν και έρχονται. Επειδή τους βρίσκει τελευταία στιγμή συνήθως τους προσλαμβάνει με μαύρα χρήματα. Είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, είναι παράνομη εργασία. Παράνομη για την επιχείρηση… παράνομη για τον εργαζόμενο».

«Τώρα με το νομοσχέδιο δίνεται η  ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Σε αυτή τη περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να πάει να δουλέψει. Είναι  αναγκαστικά δηλωμένος, έχει ασφαλιστικές εισφορές.  Άρα δεν είναι μαύρη και ανασφάλιστη η εργασία  και η επιχείρηση δεν μπορεί να πάει να πάρει έξω από αυτούς που έχει δηλώσει, πρέπει να πάρει μέσα από αυτούς που έχει δηλώσει. Η ρύθμιση αυτή φτιάχτηκε και είναι μέσα στην οδηγία για να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων » συμπλήρωσε.

Για τις απολαβές 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για τις απολαβές αυτών των εργαζομένων.  Αφού υπάρχει σύμβαση που ανεβαίνει στην «Εργάνη» όσο χρησιμοποιείται ο εργαζόμενος τόσο θα πληρώνεται, σημείωσε και αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Κάρτα.  Όταν ολοκληρωθεί  το μέτρο θα ενημερώνεται το υπουργείο πόσο θα πληρώνεται ο εργαζόμενος ανά λεπτό, είπε . «Τώρα ο εργαζόμενος δεν ξέρει εάν θα τον φωνάξουν. Μπορεί η επιχείρηση να φωνάξει όποιον θέλει. Στο καινούριο περιβάλλον, η επιχείρηση θα τον έχει δηλώσει από πριν και θα είναι υποχρεωμένη να φωνάξει αυτόν  και αυτός θα έχει δικαιώματα και σύμβαση. Λέτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει σκλαβιά;» διερωτήθηκε.

Για τις συμβάσεις

Επίσης κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” που λέει πως οι συμβάσεις  αυτές δεν θα καθορίζουν το ωράριο εργασίας και πως δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις  νόμου ή συλλογικών συμβάσεων με τα όρια αποδοχών για κατώτατα όρια αποδοχών για αυξήσεις σε νυχτερινή εργασία και χρονικά όρια εργασίας κλπ.  

«Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Φυσικά δεν υπάρχει ωράριο αφού δεν δηλώνεται ωράριο. Το δεύτερο είναι  ότι ο εργαζόμενος δουλεύει με τη συλλογική σύμβαση  που ισχύει στον  κάθε κλάδο ανά ώρα. Δεν αλλάζει αυτό » απάντησε και πρόσθεσε πως ο  «εργαζόμενος με το νέο πλαίσιο που φτιάχνουμε έχει πλήρως ασφαλισμένα τα δικαιώματα του ακόμη και εάν δουλεύει σε εργολαβική επιχείρηση .Ενώ σήμερα  αυτό δεν υπάρχει. »

Σήμερα για να έχει κανείς συμβάσεις με δύο εργοδότες γίνεται μόνο με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. «Όλοι όσοι το κάνουν παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που γίνεται κατά κόρον, το κάνουν παράνομα.  Δηλαδή το λεγόμενο εξτραδάκι  είναι υποχρεωτικα για αυτούς μαύρο και ανασφάλιστο γιατί δεν μπορούν να το δηλώσουν. Δεν μπορούν να δηλώσουν αυτοί  οι εργαζόμενοι το εισόδημα τους , δεν μπορεί να τους δηλώσει η επιχείρηση για να τους βάλει ασφαλιστικές εισφορές διότι είναι παράνομο. Αυτό που σήμερα γίνεται  είναι παράνομο, μετά όμως  την ψήφιση  του νομοσχεδίου θα είναι νόμιμο. Θα μπορεί κάποιος εργαζόμενος να κάνει μια επιπλέον σύμβαση υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης  που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία  που λέει τις 11 ώρες ξεκούρασης » σημείωσε και ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα:

Δουλεύει κάποιος  ένα 8ωρο σε εφημερίδα  και μετά εργάζεται ένα 4ωρο σε site. Tο δεύτερο είναι παράνομο σήμερα, τώρα αυτό θα μπορεί να το κάνει νόμιμα ..και αυτός να παίρνει τις εισφορές του και η επιχείρηση να το βάζει στα έξοδα της.

«Κάτι που όλοι ξέρουμε ότι συμβαίνει, τώρα το κοιτάμε και λέμε ο Γεωργιάδης τόση φασαρία για να δοθεί νόμιμα το δικαίωμα να αυξήσουν το εισόδημα και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης.


enikonomia.gr