Προ δυσάρεστων εκπλήξεων θα βρεθεί η Ελλάδα αλλά και οι χώρες που συνορεύουν με την Γερμανία, όπως η Πολωνία ή η Αυστρία, μετά την απόφαση του Βερολίνου να αρχίσει ασφυκτικούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της, αποτρέποντας την είσοδο μεταναστών, υπό το φως της ανόδου της ακροδεξιάς στα κρατίδιά της.
«Έχουμε δημιουργήσει μία νέα πλατφόρμα για αποτελεσματικότερο έλεγχο και αυστηροποίηση για τις εισόδους στη χώρα και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε μαζί με την αντιπολίτευση», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από τις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν σε πρώτη φάση, 6 μήνες, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία κατηγορούν το Βερολίνο για κατάργηση της συνθήκης του Σέγκεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στη Γερμανία, τονίζοντας, ότι δεν θα γίνει ανεκτή αυτή η πολιτική.
Αντιδράσεις για το «σφράγισμα»
Η Ουγγαρία έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της, υπάρχει ανησυχία και στην Πολωνία η οποία δέχεται πιέσεις από Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ ακολουθεί ο ευρωπαϊκός νότος, δηλαδή οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αφού το Βερολίνο σχεδιάζει επιστροφές ακόμη και για όσους έχουν στα χέρια τους έγγραφα ασύλου.
Με αγωγή απειλεί την Κομισιόν η Ουγγαρία για τα κονδύλια που δαπάνησε για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων.
Την ανάγκη ο ευρωπαϊκός νότος να προσέλθει ενωμένος στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο τονίζει η αντιπολίτευση.
«Χρειάζεται να γίνουν άμεσες κινήσεις ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου, να γίνει ουσιαστική επανενεργοποίηση της συμμαχίας των χωρών της Μεσογείου και να αναζητηθούν ενεργά νέες συμμαχίες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Είχα πει στον Σολτς ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει την ίδια κοινωνική πολιτική με τη Γερμανία. Χρειάζεται διάλογος και όχι μονομερείς ενέργειες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
«Υποκρισία της Γερμανίας να κατηγορεί την Ελλάδα συστηματικά για την προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων και την αποτροπή παράνομων αφίξεων και τώρα να θέλει να πράξει το ίδιο», είπε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.
«Εδώ και τώρα να καταργηθεί όλο αυτό το άδικο ευρωενωσιακό πλαίσιο σε βάρος των ξεριζωμένων, οι απαράδεκτες λίστες των ασφαλών χωρών, οι προβλέψεις του νέου Συμφώνου», δήλωσε το ΚΚΕ.
Το πρώτο crash test για την Ελλάδα θα γίνει την Τρίτη στο Βερολίνο, στην διάσκεψη για το άσυλο.
Πηγή