Όσο πιο πολύ αξία δίνετε σε κάποιον σύντροφο , τόσο πιο πολύ αντιστέκεστε στο να τον χάσετε. Σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο φοβάστε να μην πληγωθείτε. Όλοι μας σε ένα βαθμό φοβόμαστε την οικειότητα. Αυτό ο φόβος συχνά προκύπτει όταν έχετε ακριβώς αυτό που θέλετε, όταν νιώθετε βαθιά αγάπη για κάποιον ή όταν σας συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν έχετε συνηθίσει.
Πολλές φορές το άγχος στη σχέση δεν το προκαλούν όσα συμβαίνουν στη σχέση αλλά όσα σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας. Η εσωτερική επικριτική φωνή που υπάρχει μέσα μας συνεχώς μας κρίνει, τροφοδοτεί τις κακές συμβουλές και το φόβο της οικειότητας.
Η εσωτερική επικριτική φωνή μας κάνει να στρεφόμαστε ενάντια στον εαυτό μας και στους κοντινούς μας ανθρώπους. Μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, δυσπιστία και να μειώσει την αυτοεκτίμηση σας με αποτέλεσμα τις αμυντικές συμπεριφορές και το άγχος. Βασικά, δίνει τροφή στις ανήσυχες σκέψεις που υπονομεύουν την ευτυχία μας και μας κάνουν να ανησυχούμε για τη σχέση μας με αποτέλεσμα να μην την απολαμβάνουμε.
Όταν όμως μένετε προσκολλημένοι σε αυτές τις ανήσυχες σκέψεις, δεν μπορείτε να επικεντρωθείτε στην πραγματικότητα. Μπορεί να συμπεριφέρεστε με καταστροφικό τρόπο, όπως τα άσχημα σχόλια.
Όταν σκεφτόμαστε όλα όσα προκαλούν άγχος στη σχέση, διαπιστώνουμε ότι είμαστε πιο ανθεκτικοί από όσο νομίζουμε. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να διαχειριστούμε όλα όσα φοβόμαστε. Μπορούμε να βιώσουμε πόνο και τελικά να επουλωθούμε. Ωστόσο, η εσωτερική μας φωνή είναι εκεί για να εντείνει την καταστροφολογία. Μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Πώς το άγχος επηρεάζει τη σχέση;
Όταν κοιτάμε πίσω στο παρελθόν, γρήγορα συνειδητοποιούμε ότι πολλά πράγματα επηρεάζουν τα πρότυπα προσκόλλησης, όπως οι ψυχολογικές άμυνες και η εσωτερική επικριτική μας φωνή. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο άγχος στη σχέση και μπορούν να σαμποτάρουν πολλές πτυχές της ζωής μας. Η εσωτερική επικριτική φωνή μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές όπως:
-
- Προσκόλληση: όταν νιώθετε αγχωμένοι, τότε φέρεστε με απελπισία προς το σύντροφό σας. Μπορεί να μην αισθάνεστε ανεξάρτητοι, δυνατοί όταν μπαίνετε σε μια σχέση. Σαν αποτέλεσμα, νιώθετε ζήλια ή ανασφάλεια και δεσμεύεστε σε συμπεριφορές εξάρτησης.
-
- Έλεγχος: όταν νιώθετε απειλή, μπορεί να προσπαθήσετε να ελέγξετε το σύντροφό σας. Μπορεί να βάζετε κανόνες για όσα μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν ώστε να ανακουφίσετε τα δικά σας συναισθήματα ανασφάλειας και άγχους. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σας απομακρύνει από το σύντροφό σας και να προκαλέσει δυσαρέσκεια.
-
- Απόρριψη: αν νιώθετε ανησυχία για τη σχέση σας, μπορεί να συμπεριφερθείτε με εχθρικό τρόπο. Μπορεί να φέρεστε απόμακρα ή να απορρίπτετε τον άλλο ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Αυτές οι πράξεις μπορεί να προφανείς ή όχι, και αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να απομακρυνθείτε από το σύντροφό σας.
-
- Τιμωρία: μερικές φορές, η απόκριση στο άγχος μπορεί να είναι πιο επιθετική και να τιμωρείτε το σύντροφό σας, προβάλλοντας τα συναισθήματά σας στο σύντροφό σας. Μπορεί να φωνάζετε και να μιλάτε άσχημα στο σύντροφό σας. Είναι σημαντικό να προσέχετε τις πράξεις σας καθώς επηρεάζουν το σύντροφό σας.
-
- Υποχώρηση: όταν νιώθετε φοβισμένοι σε μια σχέση, μπορεί να εγκαταλείψετε τις πράξεις αγάπης και να δημιουργήσετε ένα φανταστικό δεσμό. Αυτός ο φανταστικός δεσμός είναι μια ψεύτικη σύνδεση που αντικαθιστά την πραγματική αγάπη. Μπορεί να μένετε σε μια σχέση για να νιώθετε ασφαλείς αλλά μπορεί να εγκαταλείψετε ζωτικές πτυχές της σχέσης σας. Στο φανταστικό δέσιμο, συχνά δεσμεύεστε σε καταστροφικές συμπεριφορές που δημιουργούν απόσταση και άμυνα προς τον εαυτό σας που φυσιολογικά δημιουργούν ελευθερία και αγάπη.
Πώς θα ξεπεράσετε το άγχος στη σχέση;
Για να ξεπεράσετε το άγχος στη σχέση, καλό είναι να επικεντρώνεστε στον εαυτό σας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τι συμβαίνει μέσα σας , ξεχωριστά από το σύντροφό σας στη σχέση. Η εσωτερική επικριτική φωνή επιδεινώνει τους φόβους σας; Ποιες συμπεριφορές σας απομακρύνουν από το σύντροφό σας; Η ανακάλυψη του εαυτού σας είναι ένα ζωτικό βήμα για να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας που οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και διαμορφώνουν τη σχέση σας. Όταν κοιτάζετε πίσω στο παρελθόν, μπορείτε να καταλάβετε από που προέρχονται τα συναισθήματα σας. Μπορείτε με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι για να αντιμετωπίσετε το φόβο της οικειότητας και να αναγνωρίσετε και να ξεπεράσετε την εσωτερική σας επικριτική φωνή.