Το διεθνές κλίμα για τη νέα έξοδο στις αγορές είναι ευνοϊκό. Την περασμένη Παρασκευή η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο «ΒΒ». Επιπλέον, ο περιορισμός των ανησυχιών γύρω από την Ιταλία μετά και την ήττα Σαλβίνι στις περιφερειακές εκλογές της Εμίλια Ρομάνα, πυροδότησε ένα ράλι στα ομόλογα της περιφέρειας.
Με… αναβαθμισμένο αέρα, η Ελλάδα προχωρεί σήμερα, στην έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά στην Ιστορία. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορείς της «Κ».
Την έκδοση θα «τρέξουν» οι έξι διεθνείς τράπεζες Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, ενώ στόχος είναι η άντληση ενός ποσού κοντά στα 2 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ με 2,5 δισ. ευρώ), αν και το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και θα εξαρτηθεί από το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθεί το τελικό επιτόκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εκτίμηση για το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται περίπου στις 165 μονάδες βάσης, υψηλότερα από το mid swap (23 μ.β.) συν 0,125% (που είναι το premium της νέας έκδοσης), δηλαδή κοντά στο 1,9%, ένα επίπεδο που θεωρείται εξαιρετικά «καλό νέο» καθώς δεν θα «σπρώξει» το μέσο επιτόκιο δανεισμού της χώρας πάνω από το 1,9% έτσι ώστε –όπως έχει διαμηνύσει ο ESM– να μπορέσει να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια δεύτερη αποπληρωμή του ΔΝΤ φέτος.
Ούριος άνεμος
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν θα μπορούσε να βρει πιο ευνοϊκή συγκυρία από την τρέχουσα για την έκδοση ενός τίτλου-ορόσημο για τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά και των ελληνικών τραπεζών. Εκτός του ούριου ανέμου που έφερε η Fitch στην αγορά μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτική αξιολόγησης της Ελλάδας στο «ΒΒ» και δύο μόλις βαθμίδες μακριά από το επίπεδο της «επενδυτικής βαθμίδας», περιορίζοντας σημαντικά τον δρόμο που πρέπει να διανύσει η χώρα έως αυτόν τον «σταθμό», οι παράγοντες «Ιταλία» και «Κίνα» λειτουργούν επίσης απόλυτα υποστηρικτικά για τη διάθεση των επενδυτών απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι πλέον έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά «ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου».
Ο περιορισμός των ανησυχιών γύρω από την Ιταλία μετά και την ήττα Σαλβίνι στις περιφερειακές εκλογές της Εμίλια-Ρομάνια, πυροδότησε ένα εκρηκτικό ράλι στα ομόλογα της περιφέρειας, ενώ τα κύματα ανησυχίας για την έξαρση του κινεζικού κοροναϊού και τις επιπτώσεις του στην οικονομία οδηγούν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και μακριά από τις μετοχές. Ολα αυτά οδήγησαν χθες σε ισχυρή βουτιά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε όλες τις διάρκειες, οι οποίες βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Η επιλογή της διάρκειας
Μπαίνοντας στην ουσία της έκδοσης, εκτός του ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εκδώσει ποτέ 15ετή τίτλο, είναι η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με ομόλογο μεγάλης διάρκειας. Παράλληλα, το επιτόκιο κάτω ή κοντά στο 2%, που αναμένεται να επιτευχθεί, αποτελεί ιστορικό χαμηλό για μακροπρόθεσμο δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου. Την τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε έκδοση νέου τίτλου με διάρκεια άνω των 10 ετών ήταν τον Φεβρουάριο του 2007 με 30ετές ομόλογο και με κουπόνι 4,60%, ενώ τον Απρίλιο του 2002 ο ΟΔΔΗΧ είχε εκδώσει 20ετές ομόλογο με κουπόνι 5,9%. Η επιλογή της 15ετίας θεωρείται ότι αποτελεί το «επόμενο βήμα» για τον ΟΔΔΗΧ μετά τις εκδόσεις του 5ετούς, του 7ετούς και του 10ετούς πέρυσι, δίνοντας έτσι μια συνέχεια στο χτίσιμο της επαναφοράς της Ελλάδας στις αγορές. Η έκδοση, όπως έχουμε επισημάνει, θεωρείται ένα σημαντικό τεστ για τον οργανισμό καθώς δοκιμάζει έναν τίτλο του οποίου η λήξη είναι το 2035, μια χρονιά που οι δανειστές δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι. Οι συνθήκες ωστόσο είναι πολύ καλές, οι αποδόσεις χαμηλές ενώ υπάρχει «φρενίτιδα» αυτόν τον μήνα για εκδόσεις με σχετικά καλές αποδόσεις και με μακρινές λήξεις.
Ενας άλλος πολύ σημαντικός λόγος πίσω από την έκδοση της 15ετίας, ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι και η ενίσχυση της θέσης των ελληνικών τραπεζών, η οποία και συνδέεται στενά με την πορεία του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Οι συστημικές τράπεζες χρειάζεται φέτος να βγουν στις αγορές με εκδόσεις χρέους, και αυτή η κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ διευκολύνει σαφώς την πρόσβασή τους στις αγορές, με τρόπο που δεν θα μπορούσε να το κάνει ένας τίτλος μικρότερης διάρκειας από το ελληνικό Δημόσιο