Με αρνητικά επιτόκια δανείστηκε η Ελλάδα για τρίτη φορά μέσα σε μόλις δύο μήνες, αποδεικνύοντας πως η ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους παραμένει «ζεστή», παρά το γεγονός ότι το ιλιγγιώδες ράλι στα διεθνή ομόλογα έχει «πατήσει φρένο» από τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στα έντοκα γραμμάτια εξαμήνου διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του -0,02% έναντι 0,00% στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση στα τέλη Οκτωβρίου, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί χθες 812,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές διαμορφώθηκαν στο 1,32 δισ. καλύπτοντας το αρχικά ζητούμενο ποσό κατά 2,11 φορές.

Η επιβεβαίωση της παρουσίας της Ελλάδας στο γκρουπ των χωρών που σήμερα οι επενδυτές ουσιαστικά πληρώνουν για να τις δανείζουν αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στον δρόμο της επιστροφής προς την κανονικότητα, ειδικά στο τρέχον περιβάλλον όπου η δεξαμενή των τίτλων που φέρουν αρνητικές αποδόσεις έχει συρρικνωθεί έντονα σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ που άγγιξε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στην Ευρωζώνη ειδικότερα, η αξία των κρατικών ομολόγων αυτής της κατηγορίας έχει υποχωρήσει στα 5,01 τρισ. δολάρια, από 6,3 τρισ. δολ. πριν από τρεις μήνες.

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στο τέλος του ράλι έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χειρότερα για τη διεθνή οικονομία ίσως και να έχουν περάσει. Παράλληλα, συνηθίζεται προς τα τέλη του έτους να σημειώνεται αύξηση των spreads καθώς πολλά funds κλείνουν τις θέσεις τους για το έτος και μειώνουν το ρίσκο τους. Αυτό εξηγεί και την άνοδο που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή το τελευταίο διάστημα, στο 1,54% από 1,15% τον Οκτώβριο.

Ο δανεισμός με αρνητικά επιτόκια για διάστημα έξι μηνών, ο οποίος επιτυγχάνεται για πρώτη φορά, αφού στις δύο προηγούμενες δημοπρασίες –στις 6 Νοεμβρίου και στις 9 Οκτωβρίου– αφορούσε έντοκα τριών μηνών, στηρίζει την απόφαση του ΟΔΔΗΧ να συνεχίσει τις εκδόσεις εντόκων, έστω και αν σταδιακά θέλει να μειώσει την έκθεση σε αυτά με σκοπό να τα θωρακίσει από τυχόν επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, κάτι που θα τα έκανε ευάλωτα σε ρευστοποιήσεις από ξένους επενδυτές οι οποίοι και κατέχουν τα 2/3 των εντόκων σε κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο οργανισμός θα συνεχίσει και το 2020 να εκδίδει έντοκα ανάλογων διαρκειών με φέτος, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να είναι ισχυρή με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να «στριμώχνονται» στις δημοπρασίες. Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει η «Κ», τα ποσά που θα εκδίδει θα είναι μικρότερα, με στόχο από τα 12,7 δισ. που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η αξία των εντόκων στα τέλη του 2019, να βρεθεί στα 8,2 δισ. το 2020. 

kathimerini.gr