21532135613562136.jpg
21532135613562136.jpg

Τα συνεχόμενα κρυολογήματα, όμως, είναι και άκρως εξαντλητικά.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αρρωσταίνεις συνεχώς. Κάποιους από αυτούς μπορείς να τους προλάβεις, ενώ άλλους όχι.

Παρακάτω θα βρεις 5 συνηθισμένους… ενόχους, τους οποίους, αν προσπαθήσεις, μπορείς να διαχειριστείς.

1. Άγχος

Το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το χρόνιο φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα, μειώνοντας την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τις ασθένειες και αυξάνοντας τον κίνδυνο για καταστάσεις όπως η αθηροσκλήρωση και η μειωμένη δραστηριότητα των λεγόμενων φυσικών φονικών κυττάρων.

2. Ηλικία και τρόπος ζωής

Είναι προφανές ότι όσο μεγαλώνεις τόσο πιο εύκολα και συχνά αρρωσταίνεις, αφού η απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος πέφτει. Αν και η ηλικία είναι ένας παράγοντας που δεν μπορείς να ελέγξεις, μπορείς ωστόσο να ελέγξεις άλλους παράγοντες, όπως η λήψη ουσιών, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

3. Αυξημένη έκθεση σε μικρόβια

Αν συναναστρέφεσαι συχνά πολύ κόσμο, είτε λόγω δουλειάς, είτε επειδή είσαι κοινωνικός άνθρωπος, αν έρχεσαι συχνά σε επαφή με παιδιά, αν χρησιμοποιείς καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυξάνεται η έκθεση σε ασθένειες.

4. Κακή στοματική υγιεινή

Το στόμα είναι είσοδος μικροβίων στο σώμα. Επομένως, η φροντίδα των δοντιών μπορεί να αποτρέψει λοιμώξεις και να ενισχύσει τη στοματική μικροχλωρίδα.

5. Θεραπείες για αυτοάνοσα νοσήματα

Με απλά λόγια, τα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν από τη λανθασμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και όργανα του ίδιου του οργανισμού. Για τη θεραπεία τους, χορηγούνται συχνά φάρμακα (όπως π.χ. στεροειδή), που καταστέλλουν τη λειτουργία αυτή, κάνοντάς σε πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις


Πηγή