Προφανώς και υπάρχει αλήθεια στο παλιό γνωμικό ‘είσαι ό,τι τρως’. Οι τελευταίες έρευνες όμως δείχνουν ότι είναι εξίσου σημαντικό και το πότε τρώμε. Αν συγχρονιστούμε με το εσωτερικό μας ρολόι, βοηθάμε αυτομάτως και την υγεία μας. Παίρνουμε καύσιμα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε και επιτρέπουμε στο σώμα να ξεκουραστεί αν το χρειάζεται. Σύμφωνα με έρευνα του 2015, αν αγνοήσουμε τους ρυθμούς μας και φάμε τις λάθος ώρες, μπορούμε να αυξήσουμε το ζάχαρο αλλά και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Πώς θα πετύχουμε όμως τη σωστό timing στη διατροφή μας;
- Τρώμε τις ώρες που έχει ήλιο. Το σώμα μας χρειάζεται τροφή μέσα στην ημέρα ώστε να έχει μπόλικη ενέργεια προς επιβίωση. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα είναι πολύ ευαίσθητο στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αντίσταση του σώματος στην ουσία είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της νύχτας, εφόσον είμαστε λιγότερο δραστήριοι. Αν μιλάμε όμως για το χειμώνα όπου νυχτώνει πολύ νωρίτερα, μπορούμε να έχουμε το διατροφικό παράθυρο των 12 ωρών και να τρώμε 7π.μ-7μ.μ.
- Δεν παραλείπουμε το πρωινό. Έρευνες έχουν βρει ότι εκείνοι που τρώνε πρωινό, τείνουν να έχουν χαμηλότερη πίεση και χοληστερόλη. Υπάρχουν επίσης οφέλη στο θέμα της απώλειας βάρους. Οι γυναίκες που έτρωγαν πλούσιο πρωινό έχαναν περισσότερο βάρος από εκείνες που επέλεγαν το πλούσιο βραδινό, έπειτα από 12 εβδομάδες. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα στο ζάχαρο, την ινσουλίνη, τα τριγλυκερίδια και τις ορμόνες πείνας. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να φάμε ένα μεγάλο μεσημεριανό, είναι οκ να επιλέγουμε συχνά και μικρά σνακ.
- Τρώμε ελαφρύ βραδινό. Αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες και επιλέγουμε πρωτεΐνη με φυτικές ίνες και το κάνουμε όσο νωρίτερα μπορούμε. Αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα και καταναλώνουμε το τελευταίο σνακ ή γεύμα τουλάχιστον 2 ώρες πριν κοιμηθούμε.
Πηγή