Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενός έτους από όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναδεικνύει μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση σύμφωνα με το CNNi. Μία νέα περίοδο ταυτόχρονων και ενίοτε αλληλένδετων αντιπαραθέσεων των ΗΠΑ με τους (πυρηνικούς) τους αντιπάλους, τη Ρωσία και την Κίνα.
Η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο τη Δευτέρα (20/2), εν μέσω σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, καθώς και η ομιλία του στη Βαρσοβία μια ημέρα αργότερα, επικαιροποίησε την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία και έστρεψε εκ νέου τα «βέλη» ενάντια στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από την άλλη πλευρά, η ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρου κατέδειξε τις πιο στρατηγικές διαστάσεις που φαίνεται να έχει λάβει ο πόλεμος, καθώς εντάσσεται σε μια ευρύτερη υπαρξιακή μάχη της Μόσχας ενάντια στη Δύση. Ο Μπάιντεν από τη μια, δεσμεύτηκε για τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν από την άλλη, προειδοποίησε πως ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει πολύ, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.
Τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας
Στο συσχετισμό δύναμης που διαμορφώνεται, η Κίνα παίζει το δικό της «στρατηγικό παιχνίδι». Την Τετάρτη (22/2), παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, το Πεκίνο έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Γουάνγκ Γι, στη Μόσχα για υψηλόβαθμες συνομιλίες, ενώ μάλιστα ακόμα μαίνεται η κόντρα για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι.
Σε μια εβδομάδα με σειρά διπλωματικών συμβολισμών, ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος καλωσόρισε θερμά τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, λέγοντάς του ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Πεκίνο και Μόσχα «έφταναν σε νέα ορόσημα».
Αποκρινόμενος στον Πούτιν, ο Γουάνγκ σημείωσε πως τα δύο έθνη αντιμετωπίζουν συχνά «κρίσεις και χάος, όμως υπάρχουν πάντα ευκαιρίες σε μια κρίση και η τελευταία θα μπορούσε πιθανά να μετατραπεί σε μια ευκαιρία».
Οι εξελίξεις αυτές δεν σημαίνουν ότι οι μελλοντικές απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από το Πεκίνο και τη Μόσχα είναι οι ίδιες. Έτσι, ενώ από τη μία πλευρά ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει αναδείξει τις αδυναμίες της Ρωσίας, από την άλλη πλευρά η Ουάσινγκτον έχει να αναμετρηθεί περισσότερο με την ισχυροποίηση της Κίνας. Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι δύο αντίπαλοι πόλοι των ΗΠΑ δεν έχουν συμμαχήσει επίσημα, παρότι και οι δύο προσπαθούν να βλάψουν τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως επισημαίνει το CNNi.
Την περίοδο αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φαίνεται πως αντιμετωπίζουν όλο και χειρότερες κρίσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, τόσο με το Κρεμλίνο, όσο και με την ανερχόμενη Κίνα με επικεφαλής τον Σι Τζινπίνγκ. Δύο πόλοι οι οποίοι αμφισβητούν ανοιχτά τους διεθνείς κανόνες δικαίου που συγκροτούσαν το σύστημα διεθνών σχέσεων επί δεκαετίες.
Το νέο περίπλοκο τοπίο εξωτερικής πολιτικής, δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τους Αμερικανούς διπλωμάτες. Οι αυξανόμενες προκλήσεις στις εξωτερικές σχέσεις, καθώς η εξάντληση των αποθεμάτων των όπλων των ΗΠΑ και της Δύσης, θέτει ερωτήματα σχετικά με τη στρατιωτική ικανότητα της αμυνόμενης χώρας και με το κατά πόσο οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι επαρκείς.
πηγή