Είσαι το άτομο που αργείς και στήνεις τους πάντες επειδή δεν μπορείς να συμφιλιωθείς με την ώρα και τους δείκτες του ρολογιού;

Αυτή η τάση έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον χρόνο, με τον τρόπο που τον διαχειρίζεσαι αλλά και με την προσωπικότητά σου. H ενοχλητική συνήθεια εξαρτάται λοιπόν από πολλούς παράγοντες και σύμφωνα με τον καθηγητή γνωστικής νευροεπιστήμης στο University College London, Hugo Spiers: «Είναι πιθανή η ύπαρξη ενός μηχανισμού στον εγκέφαλο που κάνει μερικά άτομα να καθυστερούν σε meetings επειδή υποτιμούν τον χρόνο που χρειάζονται για να φτάσουν εκεί».

Ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με πτυχές που έχουν σχέση με τον χρόνο όπως το να θυμόμαστε πότε πρέπει να κάνουμε κάτι και πόση ώρα θα μας πάρει, σύμφωνα με τον Spiers. Έρευνα που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Nature Reviews Neuroscience, δείχνει ότι οι νευρώνες στον ιππόκαμπο, που δρουν ως «κύτταρα χρόνου», συμβάλλουν στην αντίληψή μας και τη μνήμη μας γύρω από κάποια γεγονότα αλλά παραμένει ασαφές το γιατί κάποια άτομα υποτιμούν κατ΄εξακολούθηση τον χρόνο.

Ένας παράγοντας έχει σχέση με το πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με έναν χώρο. Για την έρευνα του 2017, ο Spiers ζήτησε από 20 φοιτητές που μόλις είχαν μετακομίσει στο Λονδίνο, να σχεδιάσουν έναν χάρτη με την περιοχή του πανεπιστημίου τους, υπολογίζοντας τον χρόνο προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όσο πιο εξοικειωμένοι ήταν με το μέρος, τόσο πιο εύκολα μπορούσαν να υπολογίσουν τον χρόνο που θα χρειάζονταν μέχρι εκεί.

Σύμφωνα με άλλη επιστημονική εκδοχή, όσοι αργούν μονίμως, είναι εκείνοι που λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση και με ασφυκτικά deadlines. Όπως εξηγεί η συγγραφέας, Grace Pacie, η οποία πιστεύει ότι τα άτομα που αργούν, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού της, έχουν διαφορετική αντίληψη για τον χρόνο:

«Κάθε λεπτό της ώρας μετράει διαφορετικά για εμάς. Μοιάζει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ή μικρότερη, αναλόγως με το τι κάνουμε. Αν είμαστε πραγματικά εστιασμένοι σε κάτι, είναι πολύ πιθανό να μη δώσουμε σημασία στον χρόνο που περνάει, ωστόσο, να δουλεύουμε αποτελεσματικά πάνω σε ό,τι έχουμε αναλάβει».

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: οι timekeepers (οι συνεπείς) και οι timebenders (αυτοί που δεν τα πάνε καλά με τον χρόνο με αποτέλεσμα να αργούν παντού). Αυτή η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων δυσκολεύεται να πάρει στα σοβαρά οποιοδήποτε deadline που δεν έχει συνέπειες. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι συνεπείς μόνο αν γνωρίζουν ότι πρόκειται να τιμωρηθούν ή να αντιμετωπίσουν κάποια σοβαρή συνέπεια.



Πηγή