Το σώμα μας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε και τα πόδια δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Γιατί όμως μεγαλώνουν μαζί μας;

Τα πόδια είναι το πιο χρησιμοποιημένο σημείο του σώματός μας. Μέχρι να φθάσουν στα 50 τους χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συγκεντρώσει 120.000 χιλιόμετρα στα πόδια τους. Και όσοι λατρεύουν το περπάτημα, φθάνουν αυτό το ορόσημο πολύ νωρίτερα.

Με κάθε βήμα που κάνουμε, όμως, τα πόδια απορροφούν διπλάσιο έως τριπλάσιο φορτίο απ’ όσο ζυγίζουμε, εξαιτίας της δύναμης της βαρύτητας.

Οι πιέσεις αυτές αθροιστικά σημαίνουν πως, μέχρι να φτάσουμε στα 50 μας χρόνια, θα έχουμε χάσει σχεδόν τη μισή στρώση λίπους από τα πέλματά μας. Επιπλέον, θα έχουν εκφυλιστεί οι ιστοί των ποδιών, με συνέπεια να αλλάξει το μέγεθός τους.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να φοράμε παπούτσια 1-1,5 νούμερο μεγαλύτερα απ’ ό,τι όταν ήμασταν 20άρηδες, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

«Είναι γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου και μέσω της βαρύτητας, οι άκροι πόδες γίνονται πιο επίπεδοι και το μήκος τους αυξάνεται», λέει η ποδίατρος Joy Rowland,  από την Cleveland Clinic. «Αυτό οφείλεται στο ότι οι σύνδεσμοι και οι τένοντες εκφυλίζονται και γίνονται πιο χαλαροί».

Ρόλο παίζει επίσης το σωματικό βάρος. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν κιλά μετά την ενηλικίωση, με συνέπεια να αυξάνεται το φορτίο που ασκείται στους άκρους πόδες.

Η πρόσθετη πίεση προκαλεί τελικά μόνιμη διάταση της πελματιαίας περιτονίας. Πρόκειται για μία πυκνή ταινία συνεκτικού ιστού που αρχίζει από το οστό της πτέρνας και εκτείνεται έως τα σημεία όπου αρχίζουν τα δάκτυλα. Η διάτασή της χαμηλώνει την καμάρα του ποδιού και κάνει το πόδι πιο φαρδύ.

Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί επίσης να αλλάξει την μηχανική της βάδισης. Μπορεί ακόμα να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στους άκρους πόδες και στους αστραγάλους.

Η εγκυμοσύνη

Εάν είστε γυναίκα και έχετε αποκτήσει παιδί, έχετε ένα πρόσθετο λόγο για την αύξηση στο μέγεθος των παπουτσιών σας. Ο λόγος είναι ότι μία ορμόνη που παράγεται κατά την εγκυμοσύνη (λέγεται ρηλαξίνη), προκαλεί πρόσθετη χαλάρωση στους συνδέσμους των ποδιών.

Και μετά είναι η εμμηνόπαυση. Η απώλεια οιστρογόνων και οι λοιπές ορμονικές αλλαγές που την συνοδεύουν μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της οστικής μάζας. Αν η μείωση αυτή είναι αρκετά σημαντική, το επακόλουθο είναι η οστεοπόρωση.

Η πάθηση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος κοπώσεως (stress fracture) σε κάποιο από τα συνολικώς 26 οστά του άκρου πόδα. Και αν το κάταγμα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά, μπορεί να επιδεινωθεί οδηγώντας ακόμα και σε μετατόπιση του οστού.

Φθορές στους ιστούς των άκρων ποδών, που οδηγούν σε αύξηση του μεγέθους τους, προκαλούν τέλος και ορισμένα νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα.

Αν, λοιπόν, μεγαλώνοντας διαπιστώνεται πως τα παπούτσια σας δεν σας κάνουν πια, δοκιμάστε ένα νούμερο μεγαλύτερο. Τα πόδια σας, θα σας ευγνωμονούν…


Πηγή