Όσο και να σας κάνει εντύπωση όταν τα σκυλιά συσπώνται στον ύπνο τους, είναι επειδή ονειρεύονται.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει και μετρήσει τον εγκέφαλο των σκύλων που κοιμούνται, και όπως αποδεικνύεται, τα σκυλιά περνούν από τα στάδια του ύπνου όπως και οι άνθρωποι.

Όταν οι άνθρωποι φτάνουν στο στάδιο της ταχείας κίνησης των ματιών (REM) του ύπνου, το οποίο είναι όταν ονειρευόμαστε έντονα, είναι φυσιολογικό να υπάρχει κίνηση στο σώμα. Το ίδιο ισχύει και για τους τριχωτούς μας φίλους.

Τα σκυλιά μπορεί επίσης να «μιλούν» στον ύπνο τους με υπόκωφα γαβγίσματα και να υποδύονται τα όνειρά τους κουνώντας τα πόδια τους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι άνθρωποι όταν ονειρευόμαστε. Το ενδιαφέρον (και αξιοζήλευτο) είναι ότι οι σκύλοι φτάνουν στον πολυπόθητο βαθύ ύπνο REM πολύ πιο γρήγορα από εμάς.

Χρειάζονται μόνο 20 λεπτά για να φτάσουν εκεί, ενώ για εμάς είναι περίπου 90 λεπτά.

Πότε να ανησυχήσω;

Μόνο αν ο σκύλος είναι ξύπνιος. Οι συσπάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου REM είναι απολύτως φυσιολογικές, αλλά οι συσπάσεις όταν δεν κοιμούνται μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος υγείας. Η επιληψία πχ είναι μια νευρολογική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες μπορεί να μοιάζουν πολύ με τις συσπάσεις που κάνει το κουτάβι σας όταν κοιμάται.

Όταν ο σκύλος σας συσπάται ενώ κοιμάται, προσέξτε τη γλώσσα του σώματός του. Οι σκύλοι που κοιμούνται βρίσκονται συνήθως σε χαλαρή θέση σώματος, ενώ οι σκύλοι που βιώνουν κρίση ή άλλη ιατρική κατάσταση βρίσκονται συνήθως σε τεταμένη ή άκαμπτη θέση σώματος.

govastileto.gr


Πηγή