H σχέση με το σκύλο μας είναι μοναδική και πολλές φορές είναι μαγικό το πόσο καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Ένα από τα πράγματα που δεν μπορούμε όμως να καταλάβουμε είναι γιατί ξαφνικά δεν τρώει το φαγητό του.

«Ο σκύλος μου δεν τρώει» είναι το πιο συνηθισμένο παράπονο που ακούνε οι κτηνίατροι. Οπότε το να μην τρώει ο σκύλος μας δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα σκυλί μπορεί να χάσει την όρεξη του και είναι φυσικό για τους ανθρώπους που το αγαπούν να ανησυχούν, αλλά οι περισσότεροι λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά σταματούν να τρώνε διορθώνονται και δεν υποδηλώνουν κάτι σοβαρό», λέει ο κτηνίατρος Dr. Jill Elliott και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Ένα Φυσικό Εγχειρίδιο Υγείας για Σκύλους και τους Ιδιοκτήτες τους».

Ο σκύλος μας μπορεί να είναι άρρωστος

Παρακολουθούμε το σκύλο μας για 24 έως 48 ώρες για να δούμε εάν παρουσιάσει και άλλα συμπτώματα ώστε να αποκλείσουμε μια ασθένεια. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πηγαίνουμε στον κτηνίατρο.

«Εάν ο σκύλος μας δεν αισθάνεται καλά, μια πλήρης εξέταση, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος και ούρων, θα δείξει εάν υπάρχει πρόβλημα. Εάν δεν υπάρχει ιατρικό ζήτημα, ήρθε η ώρα να ψάξουμε για άλλους λόγους γιατί ο σκύλος δεν τρώει» προσθέτει ο Dr. Elliott.

Ο σκύλος μας μπορεί να ζεσταίνεται

Η θερινή ζέστη μπορεί να κάνει τους σκύλους ληθαργικούς και έτσι να μειωθεί η όρεξή τους. Η ψύξη του περιβάλλοντος χώρου του σκύλου μας και η προσθήκη περισσότερου καθαρού αέρα και άσκησης στη ρουτίνα του μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να αναζωογονηθεί η όρεξή του.

Ο σκύλος μας είναι στρεσαρισμένος

Μερικά σκυλιά σταματούν να τρώνε όταν στρεσάρονται. Π.χ όταν οι ιδιοκτήτες τους τα αφήνουν μόνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σκυλάκια βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού με αποτέλεσμα να χάνουν την όρεξη τους. Προσπαθήστε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας ώστε να μην αισθάνεται μοναξιά και εγκατάλειψη όταν δεν είστε στο σπίτι.

Ο σκύλος μας είναι επιλεκτικός στο φαγητό του

Ένας σκύλος μπορεί να βαρεθεί το φαγητό του όπως ακριβώς μπορεί να συμβεί και σε έναν άνθρωπο. Κάποιος άλλος σκύλος μπορεί να είναι απλά επιλεκτικός με το φαγητό από τη φύση του. Δεν υποκύπτουμε όμως. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να μάθει να τρώει αυτό που πρέπει.

Τροποποιήστε το φαγητό του σκύλου σας

Το μόνο που μπορεί να χρειάζεται ο σκύλος μας για να του ανοίξει η όρεξη μπορεί να είναι μόνο μια αλλαγή στη τροφή που του δίνουμε.

Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν έχει χαλάσει

Πολλές φορές μπορεί να χαλάσει το φαγητό του. Η ξηρά τροφή αφού ανοιχτεί πρέπει να φυλάσσεται αεροστεγώς και να καταναλώνεται σε διάστημα του ενός μήνα. Οι τροφές που είναι σε κονσέρβα πρέπει να καταναλώνονται σε μερικές ημέρες μετά το άνοιγμα τους και να φυλάσσονται μέσα στο ψυγείο. Βεβαιωνόμαστε ότι η τροφή που δίνουμε στο σκύλο μας είναι φρέσκια και νόστιμη.

Ελέγξτε τη θερμοκρασία τροφίμων

Ανάλογα με τη τροφή που δίνουμε στο σκύλο μας καλό είναι να προσέχουμε την θερμοκρασία της. Ένας σκύλος δεν θα φάει ούτε ένα πολύ κρύο φαγητό ούτε ένα πολύ ζεστό. Φροντίζουμε να αφήσουμε τα τρόφιμα να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα δώσουμε στο σκύλο μας.

Να είστε ενημερωμένοι για τις ανάγκες των μεγαλύτερων ηλικιακά σκύλων

Τα σκυλιά ηλικίας άνω των 7 ετών μπορεί να έχουν μειωμένη αίσθηση οσμής, η οποία επηρεάζει την όρεξή τους. Δοκιμάστε premium τροφές για ενήλικα σκυλιά που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν ακόμα και τις πιο ώριμες μύτες.

Δώστε αγάπη και επιβράβευση

Δεν ξεχνάμε να «ρίξουμε» αγάπη στο φαγητό πριν το δώσουμε. Επίσης επιβραβεύουμε το σκύλο μας όταν τρώει το φαγητό του και του δείχνουμε πόσο σημαντικό είναι για εμάς αυτό. Ας μην ξεχνάμε πόσο πολύ θέλει να μας ευχαριστεί οπότε του το δείχνουμε!

Σε κάθε περίπτωση εάν ο σκύλος μας συνεχίσει να μην τρώει θα πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο μας.

Πηγή