Εάν αρχίσατε να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι συνήθως ή αν μειώσατε την σωματική άσκηση, τότε δεν θα είναι έκπληξη αν η ζυγαριά σας αρχίσει να σας το… επισημαίνει αυτό. Αλλά τι γίνεται αν κάνετε ό,τι ακριβώς κάνατε πάντα, αλλά το βάρος σας εξακολουθεί να αυξάνεται;
Δείτε τρεις πιθανές αιτίες που παίρνετε κιλά χωρίς να έχετε αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά σας:
- Έλλειψη ύπνου: Συμβαίνουν δύο πράγματα με τον ύπνο και την αύξηση του σωματικού βάρους. Κατ ‘αρχάς, εάν μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά, οι πιθανότητες να τσιμπολογήσετε κάτι είναι μεγαλύτερες, πράγμα που σημαίνει περισσότερες θερμίδες. Ο άλλος λόγος αφορά το τι συμβαίνει στο σώμα σας στερείστε ύπνου. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών αυξάνουν την πείνα και την όρεξη, αλλά και να σας κάνουν να μην αισθάνεστε πλήρεις (χορτασμένοι) μετά τα γεύματα.
- Στρες: Όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνονται πάρα πολύ έντονες, το σώμα μας μπαίνει σε “κατάσταση επιβίωσης”. Εκκρίνει κορτιζόλη, γνωστή και ως “ορμόνη του στρες”, η οποία προκαλεί μια αύξηση στην όρεξη. Ως εκ τούτου, μπορεί να επιλέξουμε υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές σε περιόδους στρες. Αυτός ο συνδυασμός είναι ένα τέλειο γόνιμο έδαφος για την αύξηση του σωματικού βάρους.
- Υποθυρεοειδισμός: Εάν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετή ορμόνη, είναι πιθανόν να αισθάνεστε κουρασμένοι, αδύναμοι, ότι κρυώνετε και θα δείτε ότι παίρνετε βάρος. Χωρίς επάρκεια θυρεοειδικών ορμονών, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, καθιστώντας την αύξηση του σωματικού βάρους πιο πιθανή. Ακόμη και όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί μεν, αλλά στο κατώτερο άκρο του φυσιολογικού εύρους, δε, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους.
Πηγή