Σε πολλούς γονείς έχει τύχει το μικρό τους να δαγκώνει κατ’επανάληψιν παιδάκια στο νηπιαγωγείο αλλά και πολλές νηπιαγωγοί έχουν αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα, δίχως να γνωρίζουν, ορισμένες φορές, τι πρέπει να κάνουν για να σταματήσει οριστικά. Οι κατάλληλες επεμβάσεις γονέων και νηπιαγωγών μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση αλλά είναι σημαντικό να μην προβείτε άμεσα στην τιμωρία του παιδιού που δαγκώνει.
Μην δαγκώνεις
Στις μικρότερες ηλικίες και ειδικά στις νηπιακές είναι δύσκολο να συζητήσετε εκτενώς με το παιδί ή να αντιληφθεί και εκείνο πως λειτουργεί η τιμωρία. Θα μπορούσατε σε αυτήν την περίπτωση, να του πείτε ήρεμα και σταθερά «Μην δαγκώνεις», ώστε η αποτροπή να είναι ξεκάθαρη για εκείνο. Αν τελικά το κάνει, δοκιμάστε να το απομακρύνετε από το άλλο παιδάκι και να μην του δώσετε σημασία για μερικά λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι κάτι έκανε λάθος, παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Βρείτε την ρίζα του προβλήματος
Για να επιλύσετε το πρόβλημα είναι σημαντικό να κατανοήσετε γιατί το παιδάκι σας μπορεί να δαγκώνει. Μήπως είναι κουρασμένο; Μήπως πονάει επειδή βγάζει δοντάκια; Μήπως το πείραξε κάποιο άλλο παιδάκι κι έτσι αντέδρασε για να σταματήσει; Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η νηπιαγωγός του, που το επιβλέπει διαρκώς όσο βρίσκεται στο παιδικό σταθμό. Από την άλλη, αν παρατηρήσετε ότι δεν κάνει κάτι ανάλογο στο σπίτι ή στο πάρκο, τότε κάτι υπάρχει στον παιδικό σταθμό που το ενοχλεί και αντιδρά.
Μην αντιδράτε υπερβολικά
Αν κάποιο άλλο παιδάκι δαγκώσει το δικό σας μην αντιδράσετε υπερβολικά, μιας και δεν αντιμετωπίζει κάποιο κίνδυνο από το δάγκωμα αυτό καθαυτό. Αντίθετα απευθυνθείτε στην νηπιαγωγό, ώστε να συζητήσετε μαζί της αλλά και με τους γονείς του άλλου παιδιού, για να μπορέσετε να επιλύσετε το πρόβλημα ψύχραιμα και μεθοδικά. Στο μεταξύ, αν ειδοποιηθείτε ότι το δικό σας παιδάκι δάγκωσε κάποιο άλλο, αναζητήστε τους γονείς του άλλου παιδιού και συζητήστε για το τι μπορείτε να κάνετε για να αποφευχθεί στο μέλλον.
Δάγκωμα τέλος
Το δάγκωμα αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό και φυσιολογικό φαινόμενο για τα περισσότερα παιδιά νηπιακής ηλικίας, οπότε δεν είναι ανάγκη να ανησυχήσετε πολύ. Ενδέχεται να δαγκώνουν επειδή βγάζουν δοντάκια, είναι θυμωμένα ή ζηλεύουν, είναι κουρασμένα ή πιέζονται πολύ. Παρατηρώντας την συμπεριφορά τους πριν δαγκώσουν, θα μπορέσετε να καταλάβετε γιατί το κάνουν και κατά συνέπεια να λύσετε το πρόβλημα. Κρίνεται αναγκαίο να μην αντιδράσετε υπερβολικά αν δείτε το παιδάκι σας να δαγκώνει κάποιο άλλο. Αντίθετα παραμείνετε στις εντολές σας, εξηγώντας του με ήρεμο τόνο γιατί δεν το κάνουμε και πριν το καταλάβετε το δάγκωμα θα γίνει παρελθόν.