Σήμερα είναι Μεγάλη Πέμπτη και, όπως προστάζει το έθιμο, βάφουμε τα πασχαλινά αυγά.

Το αυγό -σύμφωνα με την παράδοση- συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη “Ζωή”, αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα.

Πώς ακριβώς όμως, καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν είναι πολλές.

Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά.. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη “όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα”.

Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: “Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός”. Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα”!

Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Το βάψιμο, από την άλλη, είναι τέχνη κι όπως κάθε τέχνη, έχει τα μυστικά της.

Το πρώτο βήμα για να έχουμε όμορφο αποτέλεσμα είναι να επιλέξουμε σωστά αυγά. Να προτιμήσετε τα μεσαίου μεγέθους, (40 – 50 γραμμαρίων) , αφού τα μεγαλύτερα μπορεί να σπάσουν πιο εύκολα στο βράσιμο, αλλά και να μην βαφτούν καλά. Επιπλέον, τα μπεζ αυγά δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα στο χρώμα, αφού τα άσπρα «χαλάνε» το κόκκινο της βαφής ή όποιο άλλο χρώμα περαστεί πάνω τους.

Το σωστό βράσιμο

Καλό θα είναι να έχετε βγάλει τα αυγά από το ψυγείο μια μέρα νωρίτερα. Αν όχι αφήστε τα έξω, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Το καλό πλύσιμό τους είναι απαραίτητο, για την απομάκρυνση λιπαρών ουσιών ή μικροσκουπιδιών, ώστε να απορροφηθεί ομοιόμορφα η βαφή. Ένα πέρασμα με ξύδι πριν το βράσιμο βοηθά στο τέλειο καθάρισμα και γυάλισμα.

Για να τα βράσετε χωρίς να σπάσουν, βάλτε τα σε φαρδιά κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέστε αλάτι και λεμόνι και βράστε σε χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία για 12 λεπτά.

Το τέλειο βάψιμο

Μετά το βράσιμο, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς, πριν τα τοποθετήσετε στην κατσαρόλα με τη βαφή, με μια τρυπητή κουτάλα και με απόσταση μεταξύ τους, τόση ώστε να μην ακουμπάνε.

Ο χρόνος παραμονής στη βαφή εξαρτάται από την ίδια τη βαφή, οπότε ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία.

Βγάλτε τα ένα – ένα και πάλι με την τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί ή πετσέτα.

Αφού στεγνώσουν και κρυώσουν, γυαλίστε τα με λάδι, χρησιμοποιώντας και πάλι χαρτί ή πετσέτα.


Πηγή