Μια σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την προστασία των θυμάτων και με την αυστηρότερη αντιμετώπιση των δραστών, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Ο νέος οδικός χάρτης περιλαμβάνει 13 νέες διατάξεις, που σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή και που υπήρξαν προϊόν νομοθετικής εργασίας, στην οποία έλαβαν μέρος δικαστές και εισαγγελείς.

Ανάμεσα σε αυτές, και οι εξής αλλαγές:

– Έκτιση ποινών χωρίς αναστολή.

– Προσωρινή κράτηση έως 6 μήνες ακόμη και για πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεις.

– Κράτηση έως 5 ημέρες για αυτόφωρα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

– Επιβολή περιοριστικών όρων πριν τη δίωξη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για τα νέα μέτρα.

«Η προσπάθεια είναι να ψηφιστούν εντός του Ιουλίου. Αυτά τα μέτρα τα δουλεύουμε εδώ κι 3 μήνες. Θέλουμε να σπάσει το κλίμα φόβου των θυμάτων και δεύτερον να είναι εξασφαλισμένοι οι επιστήμονες που έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα περιστατικά. Ο θεσμός της προφυλάκισης προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο ανακριτής και ο εισαγγελέας κρίνουν. Ο σκοπός δεν είναι να οδηγούνται στην φυλακή αλλά να ξέρουν πως ο κίνδυνος είναι σοβαρός και να μην το κάνουν οι δράστες. Μία ποινή έως 5 χρόνια σε οδηγούσε στο σπίτι σου. Αυτό δημιουργούσε ένα συναίσθημα ατιμωρησίας».

Εξήγησε πως το τελευταίο καιρό με αυτό το πλαίσιο έχουν έρθει πολλά περαστικά στο προσκήνιο.

«Το κουμπί πανικού φέρνει αποτέλεσμα. Το γεγονός πως έχουμε επεμβάσεις της αστυνομίας σε καθημερινή βάση, σημαίνει πως το πλαίσιο δουλεύει. Η ελληνική κοινωνία δεν έγινε ξαφνικά βίαιη. Οι νόμοι έχουν και αποτρεπτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το μήνυμα είναι ‘’σήκω φύγε μην κάνεις την βίαιη πράξη, θα πας φυλακή’’. Υπάρχουν χώροι για να μείνει προσωρινά μία γυναίκα και να έχει ψυχολογική υποστήριξη».

Αναφερόμενος στην παρέμβαση του Αρείου Πάγου είπε πως οι εξουσίες πρέπει να ελέγχονται.

«Μία πειθαρχική έρευνα δεν σημαίνει πειθαρχική δίωξη. Ακούω την άποψη πως ο δικαστής δεν μπορεί να ελέγχεται. Ρωτώ όταν παίρνει παλαβές αποφάσεις, τι γίνεται; Η ηγεσία του Αρείου Πάγου κάνει την έρευνα για το εάν πάρθηκε σωστά η απόφαση να προφυλακιστεί. Πιστεύω πως ό,τι συνέβη, συνέβη στα πλαίσια του νόμου. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν στην οπαδική βία και στους εμπρηστές. Γιατί δεν τα λένε αυτά; Τι λένε στις κακοποιημένες γυναίκεςς Δεν πρέπει να ισχύσουν για αυτούς;».


Πηγή