Μεγάλη έμφαση δίνεται στο ζήτημα οπλοκατοχής μετά και τα τελευταία περιστατικά βίας ανηλίκων που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, όπως και στις ποινές.
Για τις αλλαγές αυτές ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε στην εκπομπή «Buongiorno».
«Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι πιο διευρυμένες γιατί η παραβατικότητα ανηλίκων είναι πολυσύνθετο, δεν είναι ένα ζήτημα ποινικής αντιμετώπισής. Η ποινική αντιμετώπιση έρχεται στο τέλος. Έχουμε ψηφίσει από τον Φεβρουάριο και ισχύουν από τον Μάιο για τους νέους παραβάτες, προβλέπονται τρία αναμορφωτικά μέτρα. Να συμμετέχει σε ομαδικές εκδηλώσεις, να συμμετέχει σε οργανωμένες πολιτισμικές εκδηλώσεις και η κοινωφελής εργασία. Δεν είναι το ζήτημα να οδηγούμε τα παιδιά στη φυλακή ή στο αναμορφωτήριο. Όταν ο νέος είναι πάνω από 15 ετών και έχουν διαπράξει σοβαρές πράξεις μπορεί να επιβάλει τον εγκλεισμό τ5ην φυλακή των ανηλίκων. Υπήρξε συζήτηση να γίνει 14, αν θα υπερβούμε το αναμορφωτήριο, και κρίθηκε πως δεν χρειάζεται να το αλλάξουμε ακόμα. Στόχος της πολιτείας είναι να γλιτώσουν τα παιδιά και να μην εξελιχθούν σε επικίνδυνους παραβάτες.
Σχετικά με τις ποινές λόγω των κινητών στα σχολεία, ανέφερε:
«Το παιδί πρέπει να είναι αφοσιωμένο στον δάσκαλο και στις απαντήσεις των συμμαθητών του. Δεύτερον πάει για να κοινωνικοποιηθεί. Όταν έχει το κινητό ασχολείται με το κινητό. Τρίτο, με αυτόν τον τρόπο ο δάσκαλος παίρνει τον έλεγχο της αίθουσας. Οι γονείς που παραμελούν τα παιδιά πλέον θα κινδυνεύουν να πάνε φυλακή. Στο συμβούλιο αποφασίσαμε πως πρέπει να πάμε σε μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να τεθεί περιορισμός σε αυτές τις πλατφόρμες που οδηγούν στην ενίσχυση της νεανικής παραβατικότητας».
«Για φυλακή θα πρέπει να μιλάμε μόνο στο τέλος»
Στην εκπομπή μίλησε και ο δικηγόρος, Όθων Παπαδόπουλος.
«Αυτό που απασχολεί είναι πώς οι γονείς που δεν έχουν ασκήσει τα γονεϊκά καθήκοντα με μεγάλη επιτυχία, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Συμφωνώ απόλυτα σε σχέση με τους τρόπους επιβολής ποινών με τον υπουργό. Για φυλακή θα πρέπει να μιλάμε μόνο στο τέλος. Το Δίκαιο των Ανηλίκων είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα».
Πηγή