Συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για το δυστύχημα των Τεμπών για το ότι δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε, ζήτησε ο νέος υπουργός Υποδομών Γιώργος Γεραπετρίτης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις παρεμβάσεις που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ο κ. Γεραπετρίτης στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι «θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη και τον σπαραγμό μου για ότι συνέβη στα Τέμπη. Λόγω του μεγέθους της τραγωδίας, η οδύνη θα πρέπει να βρει μία κάθαρση» σημείωσε.
Προσπάθησα, όπως είπε, μέσα σε αυτή την εβδομάδα να ενημερωθώ για όλα τα θέματα του υπουργείου που σχετίζονται με το θέμα του δυστυχήματος.
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω πολιτική αντιπαράθεση. Η ευθύνη που αναλογεί στην παρούσα κυβέρνηση έχει αναληφθεί. Θέλω και εγώ να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης σε όλους τους Έλληνες πολίτες για το ότι δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε το δυστύχημα».
Καθήκον του, όπως είπε, είναι να εξασφαλίσει την εξιχνίαση του ό,τι συνέβη και να ξαναλειτουργήσουν τα τρένα.
Συζήτηση στη Βουλή για τις παθογένειες των σιδηροδρόμων
Τις επόμενες ημέρες ο κ. Γεραπετρίτης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τις παθογένειες των σιδηροδρόμων.
Επίσης, θα υπάρξει αντικατάσταση της διοίκησης ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ καθώς οι παραιτήσεις έχουν τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού και θα γίνει η αντικατάσταση τις επόμενες μέρες. «Θα προχωρήσουμε με τις νέες διοικήσεις σε ταχεία επανέναρξη των δρομολογίων», είπε.
Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι «δεν υπήρξε καμία διακοπή της λειτουργίας του κέντρου τηλεδιοίκησης της Λάρισας. Άρα, το μοιραίο βράδυ ήταν αναγκαίο να έχει υπάρξει η αυτόματη χάραξη πορείας στον πάνω πίνακα».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι υπήρχαν πλημμέλειες στην ανθρώπινη διαχείριση. «Άσχετα με το ανθρώπινο λάθος αν είχαμε ένα καθολικό σύστημα τηλεδιοίκησης το δυστύχημα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε συμβεί.
Είναι προφανές ότι πέρα από το ανθρώπινο λάθος υπάρχει και ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων», υπογράμμισε
Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε όσους ήταν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, αλλά και στα νοσοκομεία της Λάρισας. Ευχαρίστησε τους υγειονομικούς, τους πυροσβέστες, τα μέλη του ΕΚΑΒ, όσους έκαναν τις αναγνωρίσεις – ταυτοποιήσεις που ενημέρωσαν με ενσυναίσθηση τις οικογένειες.
Ελλείψεις σε προσωπικό
στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο θέμα του προσωπικού σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πέρα από το θέμα των υποδομών, ακούω για το θέμα του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, είναι προφανές ότι πάντα απαιτείται πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του οργανισμού σιδηροδρόμων. Την τελευταία 15ετία υπήρξε σημαντική μείωση του προσωπικού. Δυστυχώς δεν είχαμε σημαντική αναπλήρωση. Πολύ μικρός αριθμός αναπλήρωσης έγινε τα τελευταία χρόνια».
Ο υπουργός μάλιστα ενημέρωσε ότι έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 117 ατόμων, η οποία έχει φτάσει ήδη στη φάση της αξιολόγησης.
Ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε ότι «ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα υφίσταται μία διαχρονική απαξίωση και υποβάθμιση. Έχει να κάνει και με τη συντήρηση αλλά και με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υποδομών που συνδέονται με την ασφάλεια».
Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου
Ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων. Για να γίνει αυτό, σημείωσε, «είναι σημαντικό να μπορέσει ο σιδηρόδρομος να ξεκινήσει εκ νέου και να μην περιμένουμε ολόκληρη την τεχνολογική αναβάθμιση. Η επανεκκίνηση θα γίνει μόνον υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. Θα αναβαθμίσουμε το επίπεδο ασφάλειας . Για το υπόλοιπο διάστημα θα λειτουργήσουμε με δύο σταθμάρχες ανά σταθμό αλλά αυτό θα σημάνει μείωση του μεταφορικού έργου» τόνισε μεταξύ άλλων.
Για το θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού
Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε στη συνέχεια για την εκπαίδευση του προσωπικού και ειδικά των σταθμαρχών. Εξάλλου, τόνισε ότι θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τις δολιοφθορές στον σιδηρόδρομο, όπως τις κλοπές.
Αναφορικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ότι θα πάει μέχρι τέλους και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναβαθμιστεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Πηγή