Κλείνει τον κύκλο του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αποχαιρέτισε με αιχμές για την νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο κόμμα.

Ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο MEGA για τις μομφές του Στέφανου Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δις όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως ξέρετε είναι μια συζήτηση χωρίς νόημα διότι η χώρα το 2018 αντιμετώπιζε δύο επιλογές με το τέλος του μνημονίου να επιστρέψει στις αγορές. Η επιλογή Α ήταν το ανοίξει μία πιστοληπτική γραμμή με το ΔΝΤ. Αυτή η επιλογή ήταν αυτή που προωθούσε παλαιότερα ο κ. Σαμαράς, την υποστήριζε ο διοικητής της τράπεζας τη Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας και η ΝΔ της εποχής. Η επιλογή Β ήταν αυτή που είχαν ήδη κάνει Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι χώρες που είχαν βγει από το μνημόνιο, και ήταν να διαμορφωθεί ένα μαξιλάρι ακριβώς στο 20% του ΑΕΠ, 37 δις και το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες καθαρής εξόδου, διότι δεν υπήρχε πλέον καμία εξάρτηση από το ΔΝΤ», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης: «Η λύση των 37 δις ήταν η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Τα 37 δις σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, δεν είναι φόροι. Τα 19 δις είναι τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, άρα τα 19 δις ήταν τα διαθέσιμα από τα πανεπιστήμια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις εταιρείες, τους φορείς του δημοσίου. Και στη συνέχεια ένα μέρος του μαξιλαριού ήταν ένα μέρος των χρημάτων που επέστρεφαν από την Ευρώπη και την ΕΚΤ. Οπότε το μαξιλάρι ήταν από φορολογία κάτι της τάξης των 7 δις. Και για κάθε ένα ευρώ από τα 7 δις που βάζαμε στο μαξιλάρι, η Ευρώπη έβαζε και ένα ευρώ στην «τσέπη». Δεν ήταν προϊόν εφορίας το μαξιλάρι ούτε τίποτα. Αυτή είναι η απάντηση μας σε κάθε έναν που ξέρει τι είναι το μαξιλάρι, τι λέει ανοησίες (σ.σ. ο Κασσελάκης)».

«Κάποιοι «λαϊκιστές» στον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να δώσουμε τα 7 δις στον λαό για να κερδίσουμε τις εκλογές»

Ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε αναφορικά με το ζήτημα των 37 δις πως, «Οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη επαναφέρει ένα θέμα το οποίο το φέρνουν κατά καιρούς στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, ο Παππάς και διάφοροι, θέτοντας ένα θέμα κατά του Τσακαλώτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή τη λύση και απέφυγε το ΔΝΤ. Απορώ γιατί επαναφέρει κάποιος αυτό το θέμα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για τα 37 δις και τι ρόλο έπαιξαν στην καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Προφανώς και αυτονόητα ήταν μία μομφή κατά του Τσακαλώτου, αλλά είναι και μία ανοησία επιπρόσθετη. Αυτή η ομάδα των «λαϊκιστών», έλεγε για τα 37 δις και έλεγε να κρατήσουμε τα 30 δις και να δώσουμε τα 7 δις στον λαό για να κερδίσουμε τις εκλογές. Επίσης και αυτό ήταν μια ανοησία».

«Ο Τσακαλώτος πήρε 5 δις από τις αγορές. Άρα και βγήκαμε από το μνημόνιο και δανείστηκε χρήματα για να τα κάνει η χώρα ό,τι ήθελε. Βέβαια αυτό ήταν απόφαση του Τσίπρα, δεν αποφάσισε μόνος του ο Τσακαλώτος. Είναι μία παραπλανητική συζήτηση που δεν έχει κανένα νόημα. Την έξοδο από τα μνημόνια την αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο πρωθυπουργός; Δεν είναι δυνατόν να τα συζητάμε αυτά», κατέληξε.Πηγή