Γιουβέτσι με καλαμαράκια και πιπεριές Φλωρίνης

Μέτριας Δυσκολίας / Προετοιμασία: 30′ / Χρόνος: 45′

Το γιουβετσάκι του καλοκαιριού που δεν έφτιαξες ακόμα!

Υλικά

  • 1 κιλό μικρά κατεψυγμένα καλαμάρια (καθαρισμένα), ολόκληρα (εναλλακτικά βάζουμε φρέσκα, απλώς τότε ανεβαίνει το κόστος)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 5 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από το κοτσάνι και τα σπόρια και κομμένες σε μικρά καρέ 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 300 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος, κοπανισμένος (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 100 ml λευκό, ξηρό κρασί (ή ούζο, για πιο μερακλίδικο αποτέλεσμα)
  • 100 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές, για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουμε τα καλαμάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε την πάπρικα και αλατοπίπερο και σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε με το γλυκάνισο (αν θέλουμε) και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό (περίπου 1 λίτρο) ώστε να καλύψουμε τα υλικά. Βράζουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν, και ρίχνουμε το κριθαράκι.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Aδειάζουμε όλο το φαγητό σε ένα μέτριο βαθύ ταψί, σκορπίζουμε τα ντοματάκια και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο.

Ψήνουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να πιει τα υγρά του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το ψήσιμο ελάχιστο νερό και ανακατεύουμε.

Ξεφουρνίζουμε το φαγητό και το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό συνοδεύοντας με μια δροσερή αγγουροσαλάτα.

kathimerini.gr

Πηγή