Συνεδρίασε προχθές η επενδυτική επιτροπή του ταμείου «Εξοικονόμηση ΙΙ», με βασική επιδίωξη να διασφαλιστεί ότι τα έργα που έχουν υπαχθεί στους Α΄ και Β΄ κύκλους του προγράμματος θα συνεχίσουν να υλοποιούνται, με προφανείς ευεργετικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή ενέκρινε την υπαγωγή 8.731 αιτήσεων στον Β΄ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», θέτοντας τις σχετικές παρεμβάσεις σε τροχιά υλοποίησης.

Ειδικότερα, στην υπαγωγή περιλαμβάνεται το σύνολο των αιτήσεων χωρίς δάνειο, καθώς και σημαντικός αριθμός αιτήσεων με δάνειο. Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων των αιτήσεων υπερβαίνει τα 146 εκατ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη τα 102 εκατ. ευρώ (επιχορήγηση και δάνειο).

Μέχρι σήμερα, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων σε υπαγωγή για τον Β΄ κύκλο υπερβαίνει τις 15.300, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί 285 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.

Η αρμόδια επιτροπή στην προχθεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε επίσης την υπαγωγή μικρού αριθμού αιτήσεων στον Α΄ κύκλο του προγράμματος, σχεδόν ολοκληρώνοντας τις υπαγωγές του εν λόγω κύκλου. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων σε υπαγωγή για τον Α΄ κύκλο ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 42.672 και ο συνολικός προϋπολογισμός παρεμβάσεων σε 637 εκατ. ευρώ. Εχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα σε πάνω από 36.200 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 484 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια της υπαγωγής του 70% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον Β΄ κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», θα ακολουθήσει άμεσα η υπαγωγή των υπόλοιπων αιτήσεων, συνεισφέροντας, στο μέτρο του εφικτού και του μεγέθους του προγράμματος, στη στήριξη των πολιτών με ταυτόχρονη τόνωση της αγοράς και των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Ο επόμενος κύκλος του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» είχε προγραμματιστεί από το ΥΠΕΝ για το φθινόπωρο, το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι η κρίση του κορωνοϊού να μεταθέσει την έναρξή του για αργότερα. Yπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνει στόχο για εξοικονόμηση άνω του 38% στην τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030. Για την κάλυψη του στόχου αυτού, προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων των 500.000 κατοικιών και υπερτριπλασιασμός των κονδυλίων, που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

kathimerini.gr