Αισθάνομαι ταυτόχρονα ότι αν σταματήσω να κάνω αυτό που κάνω είτε θα γεράσω απότομα είτε θα σβήσει η ζωή μου, δηλώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Μαζί με τον γιο του, Νικηφόρο έδωσε ο Γρηγόρης Βαλτινός συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ροδόπουλο και το περιοδικό ΟΚ! αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης αναφέρθηκε στην πολυετή και επιτυχημένη καλλιτεχνική του διαδρομή αλλά και τις στιγμές που σκέφτεται την ολοκλήρωση της.

Κάποια στιγμή είχες πει και παρεξηγήθηκε ότι «ήταν μονόδρομος να πετύχω».

Ναι, δεν είχα την πολυτέλεια να αποτύχω, γιατί δεν είχα πρακτική βοήθεια από κανέναν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έκανα τα πάντα. Πριν ξεκινήσω στο θέατρο και στη ζωή μου γενικά, περιχαρακώνω το οικοδομικό μου τετράγωνο με μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να την περάσω. Είπα «ναι, θα πετύχω» αλλά σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχω βάλει εγώ. Όχι κάνοντας οποιονδήποτε συμβιβασμό, θυσία ή ακολουθώντας οποιαδήποτε επιθυμία του κοινού. Το κοινό μπορεί να σε θέλει γελοίο, δεν θα γίνω γελοίο.

Να σε θέλει σε φθηνοπράγματα, όχι. Από πολύ νωρίς έλεγα ότι είχα χωρίσει την πορεία μου σε πενταετίες, δηλαδή σε αυτή τη δουλειά δεν μπορείς να μείνεις άμα δεν σε θέλουν. Δεν αρκεί να θέλεις εσύ, πρέπει να σε ζητάνε. Έχω μια περηφάνια που δεν θα μου επιτρέψει να επιμείνω. Θα φύγω αν νιώσω ότι κουράστηκε ο κόσμος, ότι επαναλαμβάνομαι, ότι αυτό που κάνω δεν έχει την αποδοχή που επιθυμώ ή που έχω συνηθίσει. Γιατί έχω συνηθίσει αυτό που κάνω να το αγαπά, να το λατρεύει ο κόσμος, να το επικροτεί. Αν νιώσω ότι έπεσαν οι δυνάμεις μου, ότι κούρασα ή κουράστηκε το ίδιο το κοινό, θα σταματήσω. Ισχύει η πενταετία μου, το εννοώ απόλυτα.

Τώρα τελευταία έχει περάσει από το μυαλό μου, με την κόπωση των ετών, να εμφανίζομαι αραιότερα, ίσως και καθόλου, δηλαδή να αποχωρήσω. Αλλά αισθάνομαι ταυτόχρονα ότι αν σταματήσω να κάνω αυτό που κάνω είτε θα γεράσω απότομα, μέσα σε έναν χρόνο, είτε θα σβήσει η ζωή μου, δηλαδή θα πεθάνω. Δεν μπορώ να σταματήσω.

Πηγή εικόνας: NDP Photo

zappit.gr


Πηγή