Η ΓΣΕΕ κατέθεσε σήμερα την πρότασή της για κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ όπως αυτή διαμορφώθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόταση της ΓΣΕΕ, «με δεδομένο τον υψηλό πληθωρισμό και τη μακροχρόνια και σωρευτική απώλεια της αγοραστικής δύναμης και βάσει του μείζονος στόχου των συνδικάτων, που είναι η διασφάλιση συνθηκών, στις οποίες κανένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να μην βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο ο ίδιος και η οικογένειά του, η ολιστική πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) για τον κατώτατο μισθό το 2024 είναι η εξής:

  • Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μηνιαίως και επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας, με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης και, τελικά, τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
  • Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη “συρροή” τους και επέκταση της ισχύος τους).
  • Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
  • Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
  • Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και των συνθηκών εργασίας».

Κατώτατος μισθός: Τι είπε ο Τσακλόγλου

Για την νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό μίλησε νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ”.

Όπως είπε για τον  κατώτατο μισθό, υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία είναι και πολύ καλή κιόλας. Δηλαδή έχουμε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, έχουμε μια επιτροπή ειδικών οι οποίοι θα καταλήξουν σε ένα τελικό πόρισμα προς την υπουργό Εργασίας και μετά θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο όπου λαμβάνεται η τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού. Όλη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το νόμο, θα αρχίζει να ισχύει από την 1η Μαΐου, αλλά γνωρίζουμε ότι πάρα πολλά άτομα, ειδικά εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό, τα οποία λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αρχίζουν να εργάζονται νωρίτερα.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει έκτακτα το μέτρο να ξεκινάει από την 1η Απριλίου, και νομίζω ότι αυτό καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, είπε.
Αναφερόμενος στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουριστικό τομέα είπε ότι, έχουμε δύο πράγματα εκεί: Το ένα είναι το ότι πότε ξεκινάμε να ψάχνουμε για κόσμο και το δεύτερο είναι το ότι πραγματικά υπάρχουν κάποιες ειδικότητες που όπως βλέπουμε κι εμείς από διάφορες έρευνες που κάνουμε στο υπουργείο, υπάρχουν ειδικότητες στον τουρισμό οι οποίες δεν καλύπτονται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις προφανώς θα πρέπει να καταφύγουμε στη λύση των μετακλήσεων, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, και τελικά βλέπουμε ότι το πρόβλημα λύνεται.

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τουριστικό τομέα είναι ένα θεσμικό πρόβλημα το οποίο έχουμε, το οποίο είναι τί κάνουμε από την πλευρά της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ας πούμε για παράδειγμα, ίσως να έχουμε ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό ατόμων τα οποία τα κατευθύνουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι σε επαγγέλματα τέτοια τα οποία πραγματικά τα έχει και πολύ μεγάλη ανάγκη η οικονομία, αλλά επιπρόσθετα δίνουν και ικανοποιητικές απολαβές.

 

 


enikonomia.gr