Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία γίνεται σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, συστήνει προς την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, στην Έκθεσή της, η ΕΕ αναφέρει τα ακόλουθα: Η Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά τους φόρους εταιρειών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στις επενδύσεις. Ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος εταιρειών είχε μειωθεί σε 22% το 2021 έναντι του 28% που ίσχυε το 2019. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η Ελλάδα επιβάλλει ετήσιο κατ’ αποκοπή φόρο ύψους 650 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν έχουν κέρδη ή όχι και επιπλέον του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και άλλων φόρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις με χαμηλό κύκλο εργασιών και λειτουργεί ως φραγμός εισόδου στην αγορά», υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λέει τίποτα λιγότερο από τη θέση της ΓΣΕΒΕΕ, την οποία έχει καταθέσει την τελευταία δεκαετία στο δημόσιο διάλογο, ζητώντας επιτακτικά την κατάργηση αυτού του «κεφαλικού φόρου» που, σε αντίθεση με τους άλλους, επιβάλλεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κέρδος ή εισόδημα.

Προς επίρρωση των παραπάνω, παραθέτει στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, που κατέγραψαν ζημίες ή μηδενικά κέρδη, αντιστοιχούσαν:

– Στο 36,1% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2019 (προ πανδημίας).

– Στο 63,9% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2020.

– Στο 53,3% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2021.

«Καλούμε άμεσα να προχωρήσετε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που θα ανακουφίσει κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας. Παράλληλα, θα καταργηθεί ένας φόρος που αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, λειτουργώντας ανασχετικά για την ανάπτυξη της φορολογικής συνείδησης και συμμόρφωσης», τονίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ.

tovima.gr


Πηγή